Social

Noi probleme pentru uzina Dacia! Motivul pentru care va fi oprită activitatea timp de câteva zile

Uzina Dacia

Uzina Dacia de la Mioveni își va opri activitatea în mai multe zone în luna aprilie. Principalele motive sunt criza semiconductorilor și războiul din Ucraina.

Această încetare a activității vine într-o perioadă în care Dacia a înregistrat o creștere importantă a vânzărilor!

Conform deciziei comunicată de conducerea uzinei şi de către Sindicatul Automobile Dacia salariaţilor, Uzina Vehicule Dacia şi Departamentul Presaj îşi vor reduce activitatea în zilele de 11, 12, 13, 14 şi 15 aprilie a.c.  Concret, se vor opri complet schimbul 3 şi parţial schimburile 1 şi 2. Uzina Dacia a anunțat că angajații care vor fi nevoiți să rămână acasă în această perioadă vor fi plătiți cu 85% din salariu și vor primi tichete de masă.

De asemenea, Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia (UMCO), unde se desfăşoară activităţile privind fabricaţia de motoare (asamblaj şi uzinaj) îşi va întrerupe complet activitatea timp de două zile, pe 8 şi 11 aprilie a.c. În primele trei luni ale acestui an, la uzina Dacia au fost produse 75.437 maşini (faţă de 64.065 maşini în perioada similară din 2021). Iar în luna martie, uzina Dacia de la Mioveni a produs 34.743 automobile, cu aproape 50% mai mult faţă de martie 2021, când fuseseră produse 24.077 unităţi.

Dacia e afectată inclusiv de problemele Renault din Rusia, unde compania franceză, care controlează și Dacia, dar și producătorul rus Avtovaz, e nevoită să ia măsuri și să închidă fabrica din Moscova, în condițiile în care o parte dintre exporturile de componente ale Dacia se îndreptau către această țară.

Mai mult, o parte semnificativă a strategiei de redresare a Renault s-a bazat pe fuzionarea mărcilor sale low-cost Dacia și Lada într-o singură unitate de afaceri, iar vehiculele Lada urmau să fie construite folosind platforma Dacia. Lada a făcut, de asemenea, parte din planul de reducere a costurilor Renault și din impulsul său major pentru mașinile de familie mici.

Industria auto se aşteaptă la 3-4 luni de producţie afectată de criza microcipurilor.