Lifestyle

Noi reguli de intrare în Marea Britanie din data de 1 Octombrie. Cum vor călători românii în Regatul Unit

Noi reguli de intrare în Marea Britanie din data de 1 Octombrie. Cum vor călători românii în Regatul Unit

Noi reguli de intrare în Marea Britanie din data de 1 Octombrie. Cum vor călători românii în Regatul Unit. Cetățenii Uniunii Europene pot intra de astăzi în Marea Britanie doar pe bază de pașaport, cu viză de muncă sau studii sau dovezi că sunt turiști.

Potrivit corespondentei RRA la Londra, mii de românii au fost întorși de la graniță de la începutul anului, cu bănuiala că își caută de lucru fără viza necesară.

Cartea de identitate, valabilă până acum ca document de călătorie, mai poate fi folosită o vreme doar de europenii cu drept de ședere post-Brexit în Marea Britanie.

Aproape șase milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, care în 31 decembrie anul trecut se aflau în Marea Britanie, au putut aplica pentru rezidență și peste 90% dintre ei au și primit-o.

În cazul lor va continua să fie acceptată și cartea de identitate ca document de călătorie până în 1 ianuarie 2026. Noul sistem de imigrație introdus în acest an înseamnă mult mai multe controale la graniță, pentru că cetățenii Uniunii Europene nu mai beneficiază de libertatea de mișcare.

Viza trebuie obținută înainte să ajungi în Marea Britanie

Noi reguli de intrare în Marea Britanie din data de 1 Octombrie. Acum, dacă doreşti să muncești sau să studiezi în Marea Britanie, ai nevoie de viză, iar viza trebuie obținută înainte să ajungi în Marea Britanie.

Cetățenii europeni nu au nevoie de viză dacă doresc să vină în vacanță, însă trebuie să aibă dovada unui bilet de întoarcere, a cazării pe perioada șederii și că au resursele financiare necesare pentru a se întreține.

Ofiţerii de graniță britanici verifică acum dacă cetățenii europeni, mai ales cei care spun că vin în vacanță, sunt într-adevăr turiști sau vin în realitate să caute un loc de muncă, ceea ce, potrivit noilor reguli, este ilegal.

În urma acestor verificări, în primele șase luni ale acestui an, potrivit ziarului britanic „The Guardian”, 7.249 de cetățeni europeni au fost opriți la intrarea în Marea Britanie și 60% dintre ei sunt din România.