Lifestyle

Noi tensiuni între America și Iran! Armata iraniană confiscă un petrolier în Golf, afirmă Marina americană

Iran, sursa foto Observator
Iran, sursa foto Observator

Iranul a capturat joi un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall în apele internaționale din Golful Oman, a anunțat joi Marina americană, cea mai recentă dintr-o serie de capturi sau atacuri asupra unor nave comerciale în apele sensibile ale Golfului începând din 2019.

Armata iraniană a declarat că a confiscat un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall în Golful Oman, după ce acesta s-a ciocnit cu o navă iraniană, rănind mai mulți membri ai echipajului, a relatat presa de stat iraniană.
„Doi membri ai echipajului ambarcațiunii sunt dați dispăruți și mai mulți au fost răniți din cauza coliziunii navei cu ambarcațiunea”, se arată într-un comunicat al armatei.

Marina americană a identificat nava ca fiind Advantage Sweet. Potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv, este vorba despre un tanc de țiței Suezmax, care fusese închiriat de marele producător de petrol Chevron (CVX.N) și care acostat ultima dată în Kuweit, scrie Reuters.

Hărțuirea continuă

Chevron a declarat că este la curent cu situația în care se află nava Advantage Sweet și că „este în contact cu operatorul navei în speranța de a rezolva această situație cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt. Destinația navei a fost listată ca fiind portul Houston din Golful Mexic din SUA, potrivit datelor de urmărire a navelor.

Administratorul său este listat ca fiind Genel Denizcilik Nakliyati AS. Compania cu sediul în Turcia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Administratorul maritim al Insulelor Marshall a declarat că este la curent cu situația și că este în comunicare cu proprietarul/operatorul navei, dar a refuzat să facă alte comentarii.

„Hărțuirea continuă a navelor de către Iran și interferența cu drepturile de navigație în apele regionale reprezintă o amenințare la adresa securității maritime și a economiei globale”, a declarat Marina americană, adăugând că Iranul a confiscat în mod ilegal în ultimii doi ani cel puțin cinci nave comerciale în Orientul Mijlociu.

Marina americană a adăugat că, după ce a trimis o aeronavă de patrulare maritimă P-8 Poseidon pentru a monitoriza situația, „am reușit de atunci să determinăm că IRIN (marina iraniană) a efectuat captura”. Autoritățile iraniene nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Aproximativ o cincime din țițeiul și produsele petroliere din lume trec prin Strâmtoarea Ormuz, un punct de strangulare îngust între Iran și Oman, prin care trecuse nava Advantage Sweet Sweet, potrivit datelor firmei de analiză Vortexa.

Îmbarcarea elicopterului

Compania de securitate maritimă Ambrey a declarat că nava a fost abordată cu ajutorul unui elicopter. „Nava nu a dat semne că ar fi efectuat manevre evazive înainte de incident”, a precizat aceasta.

Munro Anderson, de la compania de securitate maritimă Dryad, a declarat separat că, de obicei, Iranul reține navele pentru „manevre de influență sau semnalizare”.

„Ipoteza de lucru în acest moment este că ar putea fi fie o reținere arbitrară a unei nave de către Iran ca răspuns la faptul că SUA au navigat săptămâna trecută cu prima sa navă fără pilot în regiune – ca o demonstrație de forță”, a spus el. „Sau, ar putea fi un răspuns la sancțiunile din 24 (aprilie) ale SUA împotriva personalului din Iran legat de IRGC (Gărzile Revoluționare de elită)”.

Începând din 2019, au avut loc o serie de atacuri asupra transportului maritim în apele strategice ale Golfului, în momente de tensiune între Statele Unite și Iran.

În noiembrie anul trecut, Iranul a eliberat două petroliere sub pavilion grec pe care le-a confiscat în Golf în luna mai, ca răspuns la confiscarea de către Statele Unite a petrolului de pe un petrolier sub pavilion iranian în largul coastelor grecești.

Discuțiile indirecte dintre Teheran și Washington pentru a revigora pactul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2015 au intrat în impas din septembrie din cauza unei serii de probleme, inclusiv reprimarea violentă de către Republica Islamică a protestelor populare, vânzarea de către Teheran a dronelor către Rusia și accelerarea programului său nuclear.

Marina americană, a cărei Flotă a cincea are baza în statul insular Bahrain din Golf, a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul.

Nava a emis un apel de urgență în timpul capturării, se arată în comunicatul marinei americane.

Potrivit bazei de date maritime a Organizației Maritime Internaționale, nava Advantage Sweet este deținută de o companie înregistrată în China, denumită SPDBFL No One Hundred & Eighty-Seven (Tianjin) Ship Leasing Co Ltd.