Actual

Noile meserii înregistrate! Numerologii şi consilierii de cuplu sunt recunoscuţi oficial

Noile meserii înregistrate! Numerologii şi consilierii de cuplu sunt recunoscuţi oficial

Piaţa muncii s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Oamenii s-au adaptat rapid la noile tehnologii şi credinţe. De asemenea, dorinţa de îmbunătăţire a vieţii, atât singur, cât şi în cuplu, a devenit de interes pentru mulţi dintre noi. Astfel, meserii noi, precum consilierea de cuplu, numerologia sau operarea de imprimante 3D au intrat oficial în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR).

Pe de altă parte, unele meserii au dispărut. Principalul motiv pentru acest lucru este scăderea interesului pentru sectorul industrial, în special pentru industria uşoară. Astfel, au dispărut ocupaţiile precum telexist, teletipist, pieptănător, pâslitor, pregătitor gogoși de mătase, se arată înttr-un articol publicat de România TV.

De ce a avut loc această schimbare?

Noul COR include 13 noi tipuri de meserie. Datorită intrării în Clasificarea ocupaţiilor din România, persoanele care activează în aceste domenii îşi pot înscrie funcţia ocupată pe legitimaţiile de muncă. COR  este „COR (Clasificarea Ocupațiilor din Romania​) este un nomenclator apărut în anul 1995 și reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare și codificare a tuturor ocupațiilor desfășurate în economie, indiferent de tipul și locul desfășurării lor”, conform Punctului de Contact Unic electronic (PCUe).

Motivele pentru cele mai recente adăugiri din COR sunt multiple. Numerologii, spre exemplu, indică faptul că din ce în ce mai multe persoane apelează la serviciile lor. Deşi legitimitatea acestei practici este de multe ori contestată, previziunile numerologice sunt la mare căutare. Din ce în ce mai multe persoane se ocupă, în consecinţă, de această practică, deşi ea este considerată pseudoştiinţifică.

„Cred că mai mulți oameni vor prinde curaj să ofere din aceea ce au studiat ei. Sunt foarte mulți numerologi, repet, practicanți, iar cred că acest lucru a fost un minus. Faptul că până acum nu exista această înscriere. Se folosește numerologia pe toate planurile, în organizații chiar”, a afirmat Corina Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuţi numerologi din România.

Toate noutățile din câmpul muncii

Deşi cele mai fascinante adăugiri din COR sunt cele de numerolog, tehnician de imprimantă 3D şi consilier de cuplu, ele nu sunt singurele. Lor li se adaugă: broker de servicii pentru afaceri, evaluator accesibilitate, inginer de securitate sisteme înglobate, inginer în domeniul securității TIC, instructor dresaj câini ghizi, lucrător hotelier, manager clienți strategici, tehnician imprimare 3D, tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene, tehnician instalare turbine eoliene, tehnician mentenanță turbine eoliene, se arată în articolul publicat de România TV.

Schimbările au fost aprobate de Ministerul Muncii, care este condus de Marius Budăi. Secretarul de stat al Ministerului, Cristian Vasilcoiu, a declarat următoarele: „Se fac ori de câte ori este nevoie în urma solicitărilor venite atât de la angajatorii care sunt de stat, dar și de la angajatorii din mediul privat”.