Actual Sănătate

Nou caz de variola maimuței: Un craiovean, testat pozitiv. De unde s-a întors românul nostru

Nou caz de variola maimuței: Un craiovean, testat pozitiv. De unde s-a întors românul nostru

Variola maimuței nu se ”lasă”. Cazurile se extind progresiv de la o țară la alta și de la un teritoriul, la altul. Statistica în lume nu arată deloc bine.

Nou caz de variola maimuței: Un craiovean, testat pozitiv. De unde s-a întors românul nostru

Craioveanul care tocmai a fost testat pozitiv are 33 de ani şi este şofer la o firmă de transport. Variola maimuței în cazul lui a debutat luni, 1 august, când, încă, se afla pe teritoriul Germaniei. Acolo a fost efectuat testul medical, iar confirmarea că este pozitiv i-a fost transmisă prin e-mail. Între timp, craioveanul trecuse granița și se afla deja în România.

Bărbatul a povestit că s-a prezentat, după primele simptome, la un spital din Germania. Avea febră, dureri musculare şi leziuni pe tot corpul. I s-au prelevat probe, dar nu a fost internat. Prin urmare, craioveanul și-a văzut mai departe de drum. El a plecat din Germania şi a intrat în România pe data de 3 august.

O zi mai târziu, cetățenul român a primit mail și rezultatul testului făcut în Germania care indica faptul că este pozitiv,  are variola maimuţei şi trebuie să se prezinte de urgență la cea mai apropiată unitate sanitară.

Bărbatul s-a conformat astfel încât el a plecat imediat la Spitalul de urgenţă din Craiova,unde s-a adresat specialiștilor Secţiei UPU, de unde a fost transferat, mai departe, la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, unde a fost izolat. Pacientul a declarat medicilor că locuieşte singur, nu este căsătorit şi, după ce a intrat în România, nu a intrat in contact decât cu o singură persoană și aceasta este  mama sa.

Ce spun medicii: Starea craioveanului este, în general, bună. Surse din cadrul DSP Dolj au precizat, pentru media locală, că medicii craioveni  i-au prelevat şi probe pacientului, iar în funcţie de rezultat şi de evoluţia bolii vor decide dacă rămâne internat sau va fi izolat la domiciliu.

Potrivit Minsterului Sănătății, la data de 29 iulie 2022, erau înregistrați oficial 21 de pacienți cu diagnosticul: variola maimuței. Pacientul cu numărul 21 este un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate era bună și se afla acasă, în izolare, la vremea respectivă.

Foto: arhiva

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!