Lifestyle

Nu mai avem respect nici față de morți. Ce soluție macabră a găsit un primar pentru a reduce poluarea

Nu mai avem respect nici față de morți. Ce soluție macabră a găsit un primar pentru a reduce poluarea

Din cele mai vechi timpuri se obișnuia ca la pierderea unei persoane dragi să fie depus la cimitir coroane funerare. Din nefericire însă, situația începe să se schimbe de la o zi la alta în România, unde acest ritual începe să fie interzis. Motivul?  Se dorește să fie redusă poluarea.

Primarul din localitatea Ghioroc, județul Arad, primarul Corneliu Popi-Morodan a găsit de cuviință să spună locuitorilor pe care îi păstorește că n-ar fi rău dacă ar renunța la coroanele funerare pe care le oferă la înmormântări. Acestea ar polua medului și sunt imposibil de reciclat.

Nici de depozitare sau transport nu poate fi vorba, pentru că ar trebui să scoată o sumă mare din bugetul primăriei. Deocamdată, edilul nu le-a impus oamenilor acest lucru, dar nu se știe niciodată cum se mai trezește dimineața…

Primarul mai dă odată cu stângul în dreptul

Desigur, primarul a găsit și o soluție pentru a ajuta pe familia defunctului, așa că participanții la înmormântare ar urma să ofere familiei defunctului plicuri cu bani. Care, vor fi puși într-o cutie ce se va afla în capelă. „Astfel, numărul coroanelor depozitate pe morminte s-au redus de la 50, în cazul înmormântărilor mari, la 15.

Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată. Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic.

Cantitatea de deșeuri colectat din cimitir s-a redus cu aproximativ 70%.

Mai mult, primarul spune că până acum cantitatea de deșeuri colectat din cimitir s-a redus cu aproximativ 70%. „Vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei”, a mai spus edilul într-o declarație pentru spynews.ro