Economic

Nu ne mai permitem nici alimente! România, în topul european la scumpiri

Alimente, sursa foto b365 prețurile alimentelor Paștelui
sursa foto:arhiva companiei

Conform datelor furnizate de Eurostat, în România, o proporție semnificativă din veniturile lunare este alocată pentru acoperirea costurilor pentru alimente. Mai mult, se constată că salariul minim nu este suficient pentru a acoperi cheltuielile esențiale ale unui angajat.

Potrivit Eurostat, aproape un sfert (23,7%) din salariul lunar al românilor se cheltuie pe alimente. Mâncarea reprezintă cea mai mare pondere din veniturile unei gospodării.

Raportul evidențiază faptul că românii alocă o proporție mai mare din venituri pentru îmbrăcăminte și încălțăminte comparativ cu bulgarii. Urmează apoi cheltuielile pentru educație și sănătate, însumând aproximativ 19,1%.

Pe lângă aceste aspecte, cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili reprezintă aproximativ 18,4% din veniturile unei familii.

Într-un context european, România se situează în fruntea clasamentului țărilor în care cheltuielile alimentare reprezintă o pondere semnificativă din bugetul familial, cu 23,7%. Bulgaria se află pe locul doi, cu 18,9%, iar Slovacia și Lituania la 18%.

Pe de altă parte, țări precum Irlanda, Luxemburg și Austria se remarcă prin procente mai mici, sub 9%, în ceea ce privește ponderea cheltuielilor alimentare în veniturile familiilor lor: 7%, 8,2% și 8,9% respectiv.

Datele prezentate sugerează că românii se confruntă cu dificultăți în gestionarea cheltuielilor, fapt evident din ponderea semnificativă alocată pentru satisfacerea nevoilor alimentare, potrivit Eurostat.