Actual Lifestyle

Nu ratați „Cometa Verde” care își face PRIMA apariție după 50.000 de ani! Ce spun astronomii

Nu ratați „Cometa Verde” care își face PRIMA apariție după 50.000 de ani! Ce spun astronomii
futurism.com

Pentru prima dată de la epoca de piatră, în urmă cu 50.000 de ani, acum, „Cometa Verde” va apărea pe cerul nopții.

Nu ratați „Cometa Verde” care își face PRIMA apariție după 50.000 de ani. Ce spun astronomii

La începutul lunii viitoare, un fenomen astronomic va avea loc pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani. Ultima dată când ”Cometa Verde” sau Cometa C/2022 E3 (ZTF) a zburat pe cerul sistemului nostru solar, probabil că homo sapiens din epoca de piatră timpurie cutreierau Pământul.

Aceasta va face cea mai apropiată trecere de planeta noastră miercuri, 1 februarie 2023. Experții astronomi cred că aceasta ar putea fi ultima dată când cometa va intra în sistemul solar interior, datorită naturii orbitei sale.

”Cometa verde”, cum a fost numită după culoarea pe care o emite, este deja salutată de iubitorii cerului nopții ca fiind cea mai bună din 2023.

C/2022 E3 (ZTF) a fost descoperit de astronomii de la Zwicky Transient Facility, situat în Observatorul Palomar din California, chiar în martie 2022. Aceștia se aflau în procesul de efectuare a unui studiu astronomic pe un câmp astronomic larg al cerului atunci când au făcut incredibila descoperire.

Experții cred că această cometă poate proveni din Norul Oort. Aceasta este o regiune despre care se crede că ar conține miliarde de comete în jurul sistemului solar exterior. Cele mai multe dintre acestea rămân însă pe orbite stabile în jurul Soarelui.

De la descoperirea sa, se pare că cometa a devenit mai strălucitoare și este vizibilă în primele ore ale dimineții în emisfera nordică. Pe 12 ianuarie a ajuns la periheliu – cea mai apropiată apropiere de Soare. Pe măsură ce a trecut pe lângă Soare, radiațiile UV au încălzit cometa, făcând-o să strălucească mai puternic.

Se pare că un înveliș încețoșat de gaze și materiale încălzite care se scurg de pe suprafața cometei, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de carbon și apa, a produs cometa de culoare verde.

Vânturile solare care interacționează cu coma cometei creează coada scurtă și largă de praf a acesteia și o coadă ionică mai lungă și slabă. Cea mai apropiată trecere a ”cometei verzi” de Pământ – perigeul său – va avea loc pe 1 februarie a.c., după cum a relatat euronews.com.

În emisfera nordică, cometa poate fi observată în prezent înainte de răsărit cu ajutorul unui binoclu sau al unui telescop. Pe 1 februarie, ea se va afla la o distanță de 42 de milioane de kilometri de Pământ și ar putea fi vizibilă cu ochiul liber, în emisfera sudică.

Cometele pot fi imprevizibile, după cum au spus specialiștii NASA, citați de media externă, și nu vor fi întotdeauna vizibile. În prezent, C/2022 E3 (ZTF) poate fi văzută pe Cer ca o minge verde, dar neclară. Potrivit astronomilor de la Observatorul Regal din Greenwich, Londra, pentru a vedea mai bine această cometă se recomandă folosirea unui telescop.