Social

O bancă importantă se retrage din România. Cum vor fi afectați români care au credite aici

OTP Bank, sursa foto MoldStreet
sursa foto MoldStreet

OTP Bank a luat decizia de a părăsi industria bancară din România. Dacă practica va fi pusă în aplicare, ar putea avea un impact asupra a sute de mii de clienți. Subsidiara semnificativă din România a băncii va fi vândută, potrivit grupului maghiar OTP Bank.

Reprezentanții băncii maghiare au dat publicității un comunicat de presă pentru a face acest anunț.

Ce se întâmplă cu românii care au credite la OTP?

Reprezentanții OTP Bank au mai declarat că vor testa piața printr-o varietate de extinderi ale liniei de produse și alegeri tactice pentru a vinde banca.

Banca maghiară a reușit să atragă tot mai mulți clienți în ultimii patru ani. Astfel, până în 2023, numărul românilor care dețin contracte cu OTP Bank s-a dublat.

„În ultimii patru ani, OTP Bank România și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți.  A implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client.

În paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, arată un comunicat oficial al băncii importante care se retrage din România.

Persoanele care au credite sau conturi la bancă nu vor fi afectate, potrivit oficialilor băncii. În plus, angajații sucursalelor își vor păstra locurile de muncă.

„Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, mai arată banca, potrivit Fanatik.

Cât durează tranzacția?

Românii nu trebuie să își facă griji în acest moment. Dacă sucursala OTP Bank din România va fi cu adevărat vândută, tranzacția ar putea dura între șase luni și un an.

Procesul se va încheia în 2024, odată ce se va ajunge la un acord de vânzare-cumpărare și se anticipează că va fi finalizat în aproximativ un an.

OTP Bank a încercat să cumpere Banca Românească în 2017, însă BNR a respins tranzacția. Ulterior, banca și-a exprimat interesul de a cumpăra Garanti BBVA România în 2020, dar tranzacția nu a fost finalizată.

OTP Bank România a fost a zecea cea mai mare bancă din România după active în 2022, cu active de 19,9 miliarde de lei, în creștere cu 8% față de 2021, când s-a clasat pe locul 9. În primul trimestru al acestui an, banca a înregistrat și un profit după impozitare de aproape 15 milioane de lei, potrivit Fanatik.