Actual

Firmele vor putea obţine credite pentru digitalizarea proceselor de producţie

Firmele vor putea obţine credite pentru digitalizarea proceselor de producţie
Foto: capital.ro

Firmele vor putea obţine credit în valoare minimă de 500 milioane de lei pentru digitalizarea proceselor de producţie şi înnoirea tehnologiilor cu unele verzi, prin intermediul unui program de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Din totalul sumei, MAT va acorda o primă de capital de cel mult 100.000 lei, destinată diminuării şi reeşalonării creditului.

Pentru companiile verzi

„Antreprenorii au nevoie de noi programe care să le asigure capitalizarea afacerilor pentru a achiziţiona tehnologia necesară creşterii competitivităţii. România se află pe piaţa unică de 16 ani şi trebuie să fim conştienţi că, fără politici publice care să diminueze decalajul faţă de companii cu tradiţie pe piaţa europeană, vom continua să importăm produse cu valoare adăugată mare, exportând doar materiale primă. Mă bucur să ştiu că încă un obiectiv din programul de guvernare este în line dreaptă şi că avem definitivată procedura pentru programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, potrivit unui comunicat al MAT.

În urma implementării programului vor fi cel puţin 500 de IMM-uri active în economia naţională, cel puţin 500 companii verzi şi/sau digitalizate şi cel puţin 12,5 milioane lei investiţii în digitalizarea şi/sau transformarea verde a IMM-urilor. De asemenea, se vor realiza cel puţin 500 de investiţii în tehnologii noi în domeniul productiv autohton şi se vor investi cel puţin 300 miliarde de lei în retehnologizarea întreprinderilor din domeniul producţiei.

Ce trebuie făcut

Procedural, cererile de creditare şi finanţare vor fi depuse de către aplicanţi direct la băncile cu care au fost încheiate convenţii, într-o perioadă de înscriere de 30 zile, care, după caz, poate fi prelungită. O condiţie de eligibilitate importantă, care odată încălcată va aduce sancţiunea recuperării sumelor acordate, este menţinerea activităţii IMM-urilor beneficiare, în stare de funcţionare, pe toată durata de implementare a programului, subliniază MAT.

Perioada de implementare a programului ar putea avea o durată de 5 ani, conform proiectului aflat în consultare publică. Bugetul estimat pentru 2023 este în valoare de 52,84 milioane de lei.

Cum stau IMM-urile românești la capitolul digitalizare?

Conform celui mai recent raport ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României), România se plasează la coada clasamentului european ȋn ceea ce priveşte ponderea IMM-urilor care au un plan sau o strategie pentru a-şi digitaliza activitatea proprie.

53% din IMM-urile românești susțin existența unor bariere pentru digitalizare, iar din interpretări rezultă că lipsa de identificare precisă a nevoilor de infrastructură, datorată unei imaturităţi digitale accentuate este bariera principală a digitalizării, chiar dacă managerii majoritari răspund că au ca argument lipsa de resurse financiare.

În concordanţă cu identificarea problemei digitalizării, puţine microȋntreprinderi (5%) din România au o strategie sau un plan de acţiune pentru a se digitaliza.