Diverse

O caracatiță uriașă, cu „ventuze mari”, prinsă în apele britanice. Ce a făcut pescarul care a capturat-o

O caracatiță uriașă, cu „ventuze mari”, prinsă în apele britanice. Ce a făcut pescarul care a capturat-o
Foto: caracatiță/Fishing Jersey

O caracatiță masivă, care nu a mai fost văzută de când populația a trecut printr-un mare îngheț, în anii ’60, a fost capturată în largul coastei Jersey, dar ”returnată”, ulterior, chiar de către pescarul care a prins-o, înapoi în largul mării.

O caracatiță uriașă, cu „ventuze mari”, prinsă în apele britanice

Un pasionat de pescuit a fost șocat când a văzut că a prins în năvodul lui o caracatiță comună, dar enormă.

Chris Rushton a tras creatura uriașă, în timp ce se bucura, liniștit, de o partidă de pescuit în largul coastei de sud-vest a insulei Jersey.

Pescarul, originar din Wiltshire, povestește că a mers pe insulă în ziua lui liberă. S-a urcat la bordul navei charter Anna III marți, când a fost făcută captura, după cum relatează Jersey Evening Post, într-o rubrică specială dedicată pescuitului. După ce a făcut câteva fotografii ale ”bestiei” impresionante, Chris a returnat caracatița, în siguranță, acolo unde este casa ei, în mare.

Am avut o zi liberă și am decis să merg la pescuit, ceea ce fac foarte des acasă. Nu am crezut că este o caracatiță când am agățat-o prima dată, iar când a ieșit din apă, toată lumea a spus „wow”. Inclusiv picioarele, avea câțiva metri buni. Am cântărit-o, i-am făcut o fotografie rapidă și am returnat-o în siguranță în apă, unde s-a scufundat din nou„, a mai spus pescarul reporterilor locali.

Căpitanul lui Anna III, Tony Heart, a declarat că ventuzele de pe caracatiță erau mari cât 50 de bucăți de 50 de pence (banuți). El a menționat că echipajul a fost cu toții foarte surprins de mărimea animalului, adăugând că, în 30 de ani de când pescuiesc în regim charter, echipa nu a mai văzut decât o singură caracatiță, dar de mai mici dimensiuni decât aceasta.

Oamenii își aduc aminte că a existat o abundență de caracatiță în apele din jurul Jersey, când oamenii prindeau caracatițe cu tonele. Dar iarna geroasă din 1962/63 a redus masiv ”populația”, astfel încât, în prezent, nu se mai văd decât rareori caracatițe cu bucle mai mici și mult mai puține caracatițe comune.

Despre caracatița prinsă de Chris se spune că ar avea o greutate de aproximativ patru ori mai mare decât o caracatiță medie capturată de flota de pescuit comercial din Jersey.

Când primim acest tip de raport, mai ales unul de această mărime, întrebarea este întotdeauna dacă este începutul a ceva, dar nu există deocamdată niciun semn evident care să arate că specia s-ar întoarce în apele insulei în număr mai mare,” spune  Paul Chambers, șeful Departamentului guvernamental pentru Resurse Marine. Acesta a declarat presei că respectiva captură este un exemplar rar de caracatiță comună care se apropie de dimensiunea maximă.

Specialistul în resurse marine a ținut să liniștească spiritele locuitorilor insulei spunând că aceste caracatițe au o forță extraordinară, dar nu sunt periculoase pentru oameni.