Sănătate

O listă de fobii rare și ciudate de care probabil nu ați auzit niciodată. Video

O listă de fobii rare și ciudate de care probabil nu ați auzit niciodată. Video

O fobie reprezintă o teamă irațională față de un obiect, o situație sau o ființă vie. În timp ce frica este un răspuns natural la pericol, fobiile apar adesea ca răspuns la ceva care este puțin probabil să provoace un rău real.

O listă de fobii rare și ciudate de care probabil nu ați auzit niciodată. Video

Unele fobii rare includ frica de baie, frica de oglinzi și frica de culoarea galbenă. Persoanele care au aceste fobii se confruntă adesea cu o anxietate extremă.

Care sunt cele mai ciudate și mai rare fobii

În timp ce majoritatea oamenilor au auzit de fobii comune, cum ar fi frica de înălțime (acrofobia) sau frica de păianjeni (arahnofobia), există multe fobii ciudate, despre care se vorbește mai puțin. Iată o listă cu fobii ciudate și rare de care s-ar putea să nu fi auzit niciodată.

Nomofobia – Teama de a rămâne fără telefonul mobil. Persoanele care suferă de nomofobie se confruntă cu o anxietate excesivă din cauza faptului că nu au telefonul la ele, că bateria este descărcată sau că telefonul este scos din uz. Indiferent de circumstanțe, faptul de a nu-și putea folosi telefonul îi face pe cei cu nomofobie să intre în panică și să experimenteze simptome extreme de anxietate.

O serie de cercetări recente au arătat că aproximativ jumătate dintre bărbați și femei au anxietate în legătură cu telefoanele lor mobile.

Aritmofobia sau numerofobia– frica de numere. Mulți oameni cresc temându-se de orele de matematică, dar persoanele cu aritmofobie au o frică reală de numere. Persoanele cu această frică experimentează de obicei anxietate asociată cu efectuarea calculelor matematice sau cu abordarea numerelor în general, față de teama de a vedea efectiv simbolurile numerice.

Plutofobia – frica de bani. Mulți oameni își doresc probabil să aibă mai mulți bani, dar plutofobia este șa polul opus, o frică de bani sau de bogăție. Persoanele cu plutofobie se pot teme de oamenii bogați sau se pot teme să devină ele însele bogate. În general, se tem de bani și de faptul că trebuie să aibă de-a face cu ei. Teama de a deveni bogat poate proveni din teama de responsabilitățile și presiunile asociate cu aceasta sau din teama de a fi victima unui jaf.

Hippopotomonstrosesquipedaliofobia – teama de cuvinte lungi. În mod ironic, acesta este și cel mai lung cuvânt din dicționar. Un alt nume pentru această fobie este sesquipedalofobia. Se crede că fobia față de cuvintele lungi se dezvoltă din cauza faptului că te simți jenat de pronunțarea incorectă a cuvintelor lungi. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce, în copilărie, citea cu voce tare în fața clasei. Fobia poate fi, de asemenea, comună la persoanele cu dislexie.

Xantofobia – frica de culoarea galbenă. Persoanele cu această fobie rară se tem de obicei și de orice obiect galben, cum ar fi autobuzele școlare și florile. Persoanele cu xantofobie pot evita culoarea galbenă cu orice preț și chiar pot considera că alimentele galbene sunt stresante.

Ablutofobia – frica de baie. Ablutofobia este o teamă de a face baie, de a se spăla sau de a se curăța. Această fobie apare cel mai adesea la copii și se rezolvă odată cu vârsta, dar poate fi prezentă și la adulți. Persoanele cu ablutofobie evită să facă baie și duș, ceea ce poate duce la mirosuri corporale neplăcute și, uneori, la izolare socială. În unele cazuri, fobia este legată de aquafobia, care este frica de apă.

Pogonofobia – frica de barbă. De obicei, acest lucru provine de la un incident alarmant cu o persoană cu barbă. De asemenea, ar putea apărea din cauza unei persoane căreia nu-i place că barba ascunde fața cuiva. Persoanele cu pogonofobie îi vor evita pe cei cu barbă și pot avea chiar anxietate atunci când privesc o fotografie a unei persoane cu barbă. De obicei, nu vor fi prieteni cu cineva care are barbă și se vor simți extrem de stresați atunci când vorbesc cu cineva care are barbă.

Ergofobia – teama de muncă. Persoanele cu ergofobie tind să aibă anxietăți extreme asociate cu locul de muncă sau cu mediul de lucru. Unii se pot teme de munca manuală sau de actul muncii în sine, în timp ce alții pot avea o teamă de a găsi un loc de muncă. Toate aceste cazuri ar fi clasificate drept ergofobie. Ergofobia este adesea legată de alte fobii specifice, cum ar fi fobia socială, teama de a vorbi în public sau teama de critică.

Penterafobia – frica de soacră. Penterafobia este frică și aversiune irațională față de soacra. Acest lucru poate fi nejustificat și persistent, fiind o problemă pentru persoana afectată care își poate vedea viața foarte limitată în anumite aspecte. Este o fobie specifică ce diferă de la o repulsie simpla sau disconfort, deoarece poate afecta grav persoanele care suferă de o astfel de tulburare. Pentru persoanele care suferă de pentofobie, soacrele lor se pot transforma în soacre-monștri, potrivit media.

Arachibutirofobia – frica de untul de arahide care se lipește de cerul gurii. Arachibutirofobia este o fobie rară care poate fi provocată de o mai mare fobie de lucruri lipicioase sau de teama de înecare cu mâncare.

O listă destul de lungă o putem găsi clik aici.

Foto: nhatamlyhoc.com

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!