Diverse

O minune geologică a lumii, de o frumusețe rară, Munții Curcubeu, patrimoniu UNESCO, atrag atenția tuturor

O minune geologică a lumii, de o frumusețe rară, Munții Curcubeu, patrimoniu UNESCO,  atrag atenția tuturor
aflati.ro

„Munții Curcubeu” reprezintă opera de artă cea mai uimitoare a naturii. Peisajele spectaculoase, formele neobișnuite și amestecarea perfectă de culori strălucitoare alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase peisaje din lume.

Munții Rainbow, din orasul Zhangye, renumiți în China, sunt cunoscuți pentru culorile lor care imită un curcubeu pictat peste vârfurile munților.

Care este explicația potrivit căreia acești munți sunt atât de colorați

Explicația constă în procesele diagenetice și mineralogice care formează culorile roșu, verde, galben și albastru.

Acoperind 200 de kilometri pătrați, Parcul Național Zhangye Danxia este situat în provincia Gansu, în nord-vestul Chinei.

În anul 2005 a fost votată de reporterii a 34 de institutii media de marcă,  drept una dintre cele mai frumoase forme de relief din China, zona a căpătat un interes turistic accentuat, iar în anul  2009 situl a intrat in categoria UNESCO WORLD HERITAGE

FOTO authenticmagazin.com

Parcul Național Zhangye Danxia este împărțit în trei zone:

  • cea mai populară și cea mai dezvoltată este Linze Danxia Scenic Area
  • a doua zona, Binggou, de pe râul Liyuan oferă priveliști spectaculoase ale peisajelor uimitoare din jur
  • a treia seamănă cu o scenă (Sunan Danxia) și oferă totul
    Parcul se remarca prin coloristica peisajului si formatiunile stancoase existente.

FOTO authenticmagazin.com

Cum s-au format Munții Curcubeu din China

Munții Rainbow sunt formați din gresii și pietrișuri cretacice depozitate pe aceste locuri înainte de formarea munților Himalaya.

Nămolul și nisipul s-au depozitat antrenând fier și alte minerale, fapt care i-au furnizat ingredientul cheie pentru a forma culorile munților.

Stratigrafia orizontală, plană a fost perturbată de un platou indian care s-a ciocnit de platoul Eurasian cu aproximativ 55 de milioane de ani în urmă. La fel ca în cazul a două mașini care se ciocnesc și barele de protecție se îndoaie și se sparg, un proces similar a îndoit ceea ce au fost cândva gresii plate în Munții Rainbow.

Procesul acesta a înălțat munții și a expus roci sedimentare care,  de altfel, erau ascunse cu mult sub suprafața pământului. Încălzirea și eroziunea au îndepărtat straturile superioare ale rocilor silicolitice continentale și au expus formațiunile subiacente cu mineralogie și chimie diferite, ceea ce provoacă variația izbitoare a culorilor văzute pe Munții Rainbow.

Cum se formează culorile munților

Apele subterane precipitate se deplasează prin granulele de gresie și depozitează urme de minerale între granule. Acest precipitat se poate ridica până la un punct în care nu mai există un spațiu poros între granulele individuale, cimentându-le în loc. Acest proces este ceea ce imparte mineralele menționate mai jos și permite aparitia culorilor în roci, nu doar de aici ci din întreaga lume.

Culoarea roșie se datorează stratului de oxid de fier și cimentării, cunoscut și ca hematit (Fe2O3), între granulele de gresie. Acesta este exact același proces care are loc atunci când o bucată de metal este lăsată în ploaie și formează un strat roșu de rugină la exterior.

FOTO authenticmagazin.com

Fenomenul de încălzire a climei, împreună cu apă și oxigen, oxidează fierul elementar în oxid de fier, care este responsabil pentru culoarea roșu închis.

În mare parte, Munții Rainbow sunt caracterizați de această colorare pe bază de oxid de fier a formațiunii Danxia din gresie. Iar de cele mai multe ori, oxizii de fier dau un pigment roșu închis.

Cu toate acestea, există și cazuri în care oxizii formează diferite culori.  De exemplu, limonitul oxidat sau goethitul va produce colorarea maro sau galbenă a gresiei, magnetitul poate forma pete negre de gresie.

Dacă este prezenta sulfura de fier, veți obține o culoare galbenă metalică impusă de sulf.

Culoarea verde se datorează adesea argilelor de clorit sau de silicat de fier, citează authenticmagazin.ro

Informații utile pentru o eventuală vizitare a acestor munți spectaculoși

Pe timp de vară, apusul este aproximativ la ora 20:00, iar   primavara si toamna la ora 19:30.

Vara, clima este una plăcută, perioada iunie-septembrie fiind cea mai bună pentru a vizita Zhangye. În rest, vremea poate fi fierbinte și uscată, iar iarna este frig și bat vânturi care fac vizitele nepotrivite, scrie piatraonline.ro

Traseul pentru descoperirea Parcului Național Zhangye Danxia, în pași:

Plaforma 1 – Colorful Meeting Fairy Platform

La doar 10 minute de mers pe jos si urcând câteva trepte, pot fi admirate formele spectaculoase ale muntilor: “scoicile” masive, Marea de Foc, Rainbow Hill (care antrenează imaginația și aprind spiritul).

Platorma 2 – Colorful Sea of Clouds Platform

La acest nivel, se regăsesc 2 platforme:

  • una jos, la care se ajunge în câteva minute
  • una în vârful unui deal, mai greu accesibilă

Pentru a ajunge în vârf, trebuie urcate 666 de trepte (durează circa 30 minute). Aici, apusurile de soare au o intensitate vizuală deosebită și produc emoții puternice. De jos, de pe plaformă se vede un munte sugerând “Frumoasa adormită” si întreaga zonă oferă priveliști pentru fotografii de neuitat.

 Platforma 3 – Colorful Embroidered Platform

Ce-a de-a treia platformă oferă o vedere amplă asupra celebrului „Seven-Color Fan”. Aceasta lasă impresia unei picturi în culori vibrante. Dealurile din jur compensează intensitatea cu nuanțele lor pastelate, care relaxează.

 Platforma 4 – Colorful Clouds Platform

Ultima platformă oferă cele mai uluitoare priveliști. De pe creastă, privind spre sud, se pot vedea culorile expresioniste, amintind de picturile lui Chagall, ale lui Qicai Shan (Muntele cu 7 culori).

O atracție turistică specială, zona a beneficiat de investiții în infrastructură. De exemplu, numai în anul 2014 au fost cheltuiti peste 100 milioane yuani (circa 13 milioane euro) pentru îmbunătățirea unor facilități.

Caracterul acestor munti este unic in China, ei au fost nominalizati de ” China National Geographic “ pe pozitia 7 la cele mai uimitoare forme de relief din tară.

Munții Curcubeu din China nu sunt unici în lume

Danxia nu este singurul caz de astfel de formatiuni de rocă colorată viu. Astfel, există Range Spectrum în Columbia Britanică, al cărui spectru este parte dintr-un „stratovulcan” sau vulcan conic, care a fost creat prin suprapunerea unui strat peste alt strat de lava, piatra ponce, cenușă și minerale, creând un pic efectul de felie de tort stratificat, similar cu cel de la Danxia.

Spre Statele Unite ale Americii, mai la sud se afla Chilcotin Plateau, de asemenea, cunoscut sub numele de Rainbow Gama. Platoul acesta este rezultatul activității unui vulcan imens (19 km latime!) si care este în mare parte alcătuit dintr-un tip de rocă numit Peralkaline (compusă din puțin aluminiu și mai mult sodiu și potasiu, o rocă care dă nuanțele vibrante acestui platou.) Totusi, niciunul din aceste locuri nu egalează liniile unice perfecte de Danxia, de minerale si roci din provincia chineză Gansu. Aceste peisaje incredibile arată ca și cum ar fi fost pictate prin zdrobirea pensulei pe pânză unui pastel al unei opere de artă impresionistă, potrivit aflati.ro