Diverse

Scenariu de groază: Exerciții pentru un eventual blackout. Austriecii se gândesc la ce este mai rău

Scenariu de groază: Exerciții pentru un eventual blackout. Austriecii se gândesc la ce este mai rău

Austria se pregătește de blackout. Supermarketurile se pregătesc, deja, pentru acest scenariu, potrivit media austriacă.

Scenariu de groază: Exerciții pentru un eventual blackout. Austriecii se gândesc la ce este mai rău

Experții austrieci sunt de acord sunt foarte aproape de o întrerupere a electricității – singura întrebare este când anume va avea loc aceasta.

Nu se știe cum va reacționa populația austriacă în caz de criză și dacă magazinele de alimente vor fi jefuite, la scurt timp după o pană de curent generalizată. Supermarketurile se pregătesc deja pentru acest scenariu de groază.

Reacții solidare, dar și imprevizibile

Reacțiile oamenilor se situează în astfel de cazuri la două poluri, opuse: solidaritate și imprevizibilitate.

Studiile anterioare pe acest subiect sugerează că oamenii din țările stabile tind să se comporte solidar și să se ajute reciproc în cazul unei crize. Dar consecințele prăbușirii aprovizionării cu energie sunt și imprevizibile totodată, titrează Heute.

Recomandări

Un sondaj Spectra a arătat că majoritatea oamenilor ar fi foarte prost pregătiți pentru situații de urgență și doar 16% dintre austrieci au luat măsuri pentru o întrerupere generală a curentului.

Cel mai mare pericol în caz de întrerupere este defectarea imediată a aproape tuturor mijloacelor de comunicare.

Telefonul poate funcționa încă o jumătate de oră, dar apoi comunicarea se va termina”. Aici va fi o problemă, spun experții.

Alexander Amann, reprezentant al Asociației de protecție civilă a spus, pentru ORF, că există încă prea puțină experiență pentru a putea face aprecieri reale aici: „Dacă toată lumea este pregătită și are suficient ce să mănânce și să bea acasă timp de zece zile, atunci nu intrați în panică.

Când nu mai poți să întrebi ce mai face familia sau să aranjezi locuri de întâlnire, atunciar fi o situație extrem de incomodă pentru mulți austrieci: „Ne-am obișnuit deja să fim disponibili tot timpul. Frica și panica în rândul populației ar putea fi consecințele – cu un rezultat incert,” precizează Amann.

Expertul în criză Herbert Saurugg, în vârstă de 48 de ani, a menționat și un alt pericol : „Chiar dacă avem o întrerupere de o singură zi , supermarketurile vor rămâne cu siguranță închise timp de o săptămână sau mai mult. Pentru că durează zile, chiar mai mult de o săptămână, până când fabrica este din nou în funcțiune.” Atunci, lumea să fie pregătită.

Foto: ziarulromanesc.at