Actual Sănătate

O minune în ajun de Crăciun. Ce au reușit să facă medicii pentru o fată de 15 ani, victimă a unui accident înfiorător

O minune în ajun de Crăciun. Ce au reușit să facă medicii pentru o fată de 15 ani, victimă a unui accident înfiorător
Infoactual

Minunile există și una dintre ele s-a întâmplat chiar acum, în prag de Crăciun. După o intervenție chirurgicală de 20 de ore, medicii ieșeni au anunțat o reușită extraordinară. Fetița de 15 ani nu va rămâne infirmă după accidentul cu autocarul răsturnat, la intrarea în  Pașcani.

O minune în ajun de Crăciun. După o intervenție chirurgicală de 20 de ore, medicii au reușit să replanteze brațele fetei victimă a unui accident înfiorător

Echipa de medici specialiști (echipă pluridisciplinară) ai Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi a reuşit, după 20 de ore petrecute în sala de operaţie, să replanteze braţele fetei de 15 ani, Alexia, una dintre victimele grav afectate după ce autocarul în care se afla s-a răsturnat, la intrarea în municipiul Paşcani, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Copila de numai 15 ani este una dintre cele 35 de persoane care se aflau vineri noaptea într-un autocar cu artişti care se deplasa de la Botoşani spre un festival care urma să aibă loc în judeţul Ialomiţa.

Acum, Alexia va putea să își folosească mâinile. În intervenția chirurgicală de 20 de ore, zeci de cadre medicale au fost implicate. Specialiștii de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” au reușit imposibilul și anume să ii replanteze fetei ambele membre superioare.

Nu toate operațiile de acest gen au șanse mari de reușită, dar în acest caz, medicii spun că rezultatul obținut este unul incredibil, după cum a relatat presa locală, citând coordonatorul echipei de medici specialiști în chirurgie plastică și reparatorie.

“Din fericire, intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes, s-a reușit replantarea celor două membre, fetița este este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului, va mai avea nevoie de intervenție chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluare funcționalității ambelor membre în proporție de aproximativ 85%.

Va avea nevoie de un plan susținut de recuperare și fizioterapie dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această săptămână va rămâne în ATI și pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în ATI pentru tratament sportiv.”

Pasul cel mai important a fost făcut, dar urmează și alți pași mai mici, următorul pe listă fiind o altă intervenție chirurgicală programată pentru luni, după cum a relatat medicul coordonator al secției medicale de la spitalul ieșean de copii.

”Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului stâng, apoi după alte 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate restante”, a mai precizat dr. Sidonia Susanu, coordonator al departamentului de Microchirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” din Iași citată de media.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!