Diverse

Oameni înșelați cu acte false pentru a scoate minorii din țară. Cum au aflat polițiștii de grupul de infractori

Oameni înșelați cu acte false pentru a scoate minorii din țară. Cum au aflat polițiștii de grupul de infractori
politiadeforntiera.ro

Sub coordonarea unui procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Poliţiştii de frontieră de la Aeroportul ”Henri Coandă”,  fac cercetări faţă de trei cetăţeni români, suspectaţi de falsificarea de înscrisuri oficiale care ulterior erau folosite la controlul de frontieră pentru scoaterea din țară a unor minori.

Cum a început totul

Potrivit unui Comunicat de Presă, al Poliției de Frontieră, publicat vineri, 20 ianuarie 2023, pe politiadefrontiera.ro, ”acţiunea a pornit de la mai multe cazuri înregistrate în cursul anului trecut, când poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Aeroport Henri Coandă au depistat, cu ocazia derulării formalităţilor de frontieră, mai multe persoane care au prezentat la control procuri notariale false pentru minorii pe care îi însoţeau. În cadrul cercetărilor s-a constatat că cei în cauză, părinţii sau rudele copiilor, au apelat la diferite persoane care le-au procurat documentele respective. Aceştia aveau nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a ieşi cu minorul din ţară şi au motivat că nu ştiau despre faptul că documentele astfel obţinute nu erau autentificate la notariat”.

Mai mulți cetățeni români falsificau documente contra cost

În cadrul acestei acțiuni, „poliţiştii de frontieră au extins cercetările şi au identificat mai multe persoane, cetăţeni români, care se ocupau cu falsificarea înscrisurilor oficiale. Aceste persoane identificau şi racolau clienţi care aveau nevoie de astfel de documente, se prezentau cu calitate oficială şi le emiteau documente false, în schimbul unor sume de bani (între 150 şi 500 lei)”.

Au fost efectuate şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti, judeţului Călăraşi şi judeţul Ilfov

Potrivit celor menționate în Comunicatul de Presă al Poliției de Frontieră ”în data de 18.01.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroportului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat şapte percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza municipiului Bucureşti, judeţului Călăraşi şi judeţul Ilfov”.

De asemenea, în urma acestor activităţi au fost depistate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor:

  • mai multe documente false,
  • matriţe pentru ştampile,
  • laptop-uri,
  • instrumente de stocare externe,
  • telefoane mobile,
  • sume de bani (ridicate în vederea recuperării prejudiciilor).

Măsuri aplicate

În urma perchezițiilor, „au fost puse în aplicare 5 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind aduse la audieri. În urma audierii şi administrării probelor, faţă de trei persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 43 si 63 de ani, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă instituirea măsurii preventive a controlului judiciar”, se mai precizează în Comunicatul de Presă.

În continuare, „se derulează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea de instrumente false, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce impun”.