Sănătate

Oamenii de știință au creat un spray nazal, ieftin, care reduce riscul de Covid cu 62%

Oamenii de știință au creat un spray nazal, ieftin, care reduce riscul de Covid cu 62%
currentschoolnews.com/pixabay.com

Ușor de utilizat și dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, un spray nazal ieftin, potrivit unui studiu clinic, a redus riscul de infecție cu Covid cu 62%.

Cercetătorii susțin că spray-ul, simplu de realizat și ușor de utilizat, ar trebui să funcționeze împotriva oricărei variante.

În acest context, cercetătorul Rakesh Uppal, director al Barts Life Sciences, a spus că „acest spray prezintă un progres semnificativ în prevenția anti-covid”.

Cum acționează spray-ul nazal

Spray-ul nazal “pHOXWELL” este simplu de utilizat: doar 2 pulverizări în fiecare nară oferă 6 până la 8 ore de protecție împotriva COVID-19 și a altor viruși respiratori din aer.

Spray-ul “pHOXWELL” funcționează prin prevenirea virusurilor de a infecta țesuturile care căptușesc cavitatea nazală, blocând, astfel, calea principală de intrare a coronavirusului în organism. Trebuie specificat faptul că acest spray nazal este diferit de un vaccin, care pregătește sistemul imunitar să atace un anumit virus (și, de asemenea, durează mai mult).

Rezultatele studiului clinic

Studiul a fost efectuat pe un număr de 556 de lucrători din domeniul sănătății nevaccinați, fără infecții anterioare cu COVID-19. În timpul studiului, aceștia au folosit spray nazal sau un placebo de 3 ori / zi, timp de 45 de zile. În niciunul dintre grupuri nu au fost raportate efecte adverse grave.

Ulterior, participanții au fost testați pentru anticorpi COVID-19, care indică faptul că au fost infectați, chiar dacă nu au dezvoltat niciodată simptome. Rezultatele au fost următoarele:

  • 34,5% din grupul placebo au fost infectați
  • doar 13,1% din grupul de tratament au fost infectați

Prin urmare, rezultatele sugerează că spray-ul nazal a redus riscul de infecție cu 62%.

Declarațiile cercetătorilor

Referitor la acest aspect, oamenii de știință susțin următoarele:

  • „Acum avem un instrument eficient, care anterior lipsea”
  • „Acum avem un instrument eficient, care anterior lipsea, pentru a combate acest virus și este conceput pentru a oferi protecție suplimentară împotriva COVID-19, pe lângă vaccinuri, măști de față și spălarea mâinilor”.

Acest studiu clinic a fost efectuat în India, în perioada aprilie 2021-iulie 2021, când varianta Delta era dominantă. În prezent, varianta Omicron este responsabilă pentru majoritatea infecțiilor.

Cu toate acestea, deoarece mecanismul lui Omicron de a pătrunde în organism este același cu cel al lui Delta, cercetătorii cred că spray-ul lor nazal ar fi la fel de eficient împotriva acestuia și împotriva oricăror variante viitoare (deși ei atrag atenția în lucrarea lor că sunt necesare studii pentru a confirma această presupunere).

În noiembrie 2021, cercetătorul Uppal a explicat:

  • „Pentru ca virusul să intre în celulă, trebuie să sufere anumite reacții chimice foarte specifice”.
  • „Am reușit să găsim o modalitate de a manipula acea reacție chimică și, prin urmare, să oprim intrarea virusului”.
  • „Am testat sparay-ul nazal împotriva tuturor virușilor de îngrijorare, a tuturor mutațiilor de îngrijorare și are o eficacitate egală, deoarece este o soluție bazată pe substanțe chimice”.

Această universalitate oferă spray-ului nazal un avantaj față de vaccinurile disponibile, care nu sunt nici pe departe la fel de eficiente împotriva noilor variante precum tulpina originală a COVID-19, citează doctorulzilei.ro

În prezent, cercetătorii solicită aprobarea de reglementare pentru a începe producerea și distribuirea pHOXWELL în India, cu scopul de a se extinde în alte țări în viitor.

Totodată, ei subliniază că spray-ul nazal este ieftin, simplu de produs și ușor de depozitat, ceea ce l-ar putea face deosebit de benefic în țările cu venituri mici, unde doar 20% dintre oameni au primit cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu 72% în națiunile cu venituri mari.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!