Social

Oamenii nu mai suportă căldură! Cum se pot adapta locurile de muncă la criza climatică?

money.ro cadlura
sursă foto money.ro

Vremea caldă poate fi periculoasă pentru lucrători și poate duce la scăderea productivității. Iar în condițiile în care clădirile din Marea Britanie sunt slab pregătite, este nevoie de soluții rapide. Lumea tocmai a avut parte de cea mai călduroasă săptămână înregistrată în această vară. Pe măsură ce sudul Europei a îndurat temperaturi de până la 46C  în luna iulie, au început să apară rapoarte despre răniri cauzate de căldură în rândul lucrătorilor și chiar decese.

Cât de pregătită este Marea Britanie, despre care experții cred că va cunoaște, de asemenea, o creștere a temperaturilor în deceniile următoare, pentru probleme legate de căldură la locul de muncă? Și ce se poate face pentru a îmbunătăți și a pregăti locurile de muncă din Marea Britanie pentru a rezista mai bine la căldură?

Canicula, o problemă la locul de muncă

Patrick Behrer, economist în cadrul echipei de sustenabilitate și infrastructură a Băncii Mondiale, a identificat trei moduri în care căldura îi afectează pe lucrători. „În primul rând asupra productivității lor, în al doilea rând, asupra cantității de muncă și, în al treilea rând, asupra gradului de siguranță pe care îl au în timp ce se află la serviciu. Impactul zilelor călduroase asupra productivității lucrătorilor variază undeva între o reducere de 1% și, să zicem, 8 sau 9%. Variația estimărilor provine din cât de expus ești la căldură. Muncitorii din construcții și lucrătorii agricoli sunt mai expuși.” a spus expertul.  În iulie, un bărbat de 44 de ani a murit în Lombardia, în nordul Italiei, în timp ce vopsea o trecere de pietoni pe zebră la temperaturi de până la 40C. Cauza decesului nu este încă cunoscută, dar incidența persoanelor care nu sunt în vârstă și mor din cauza bolilor cauzate de căldură va crește odată cu temperaturile. În Grecia, un bărbat în vârstă de 46 de ani a murit de insolație în timp ce se afla într-o tură de livrare.

Bob Ward, de la London Climate Change Partnership, a declarat: „Atunci când se ajunge la temperaturi de 40 de grade, nu este vorba doar de un risc pentru sănătatea celor vulnerabili. Este un risc și pentru oamenii sănătoși, în special pentru cei care lucrează afară”. Impactul financiar este clar, adaugă el. „În Londra, pierdem peste 500 de milioane de lire sterline pe an din cauza birourilor care se supraîncălzesc.” El spune că această cifră ar putea fi chiar mai mare din cauza oamenilor care lucrează de acasă, unde, conform cifrelor Comisiei pentru schimbări climatice, între o cincime și jumătate din locuințe se supraîncălzesc. „Anul trecut, am depășit recordul național de temperatură cu 1,6C. Cel canadian a fost doborât cu 4C în urmă cu câțiva ani. Așadar, îngrijorarea este că ritmul în care se produc aceste evenimente cu temperaturi ridicate este mult mai rapid decât ne așteptam.” a explicat Bob Ward.

Aproximativ șase din 10 adulți (62%) se așteaptă ca temperaturile în creștere din Marea Britanie să îi afecteze direct până în 2030, potrivit Oficiului Național de Statistică. Este nevoie de o măsură urgență, dar o legislație privind drepturile lucrătorilor pare puțin probabilă. Deși există o temperatură minimă legală pentru locurile de muncă din Marea Britanie de 16C în birouri, nu există o temperatură maximă legală. Health and Safety Executive afirmă că toți angajații au dreptul la „un mediu în care riscurile pentru sănătatea și siguranța lor sunt controlate în mod corespunzător”, dar aceste drepturi nu sunt întotdeauna luate în considerare la locul de muncă. Dan Shears, directorul național pentru sănătate, securitate și mediu al sindicatului GMB, a declarat că solicitarea sa de stabilire a unei temperaturi maxime de lucru „nu are nimic de-a face cu închiderea locurilor de muncă, ci cu responsabilizarea angajatorilor de a face ca temperaturile la locul de muncă să fie suportabile”. Avem nevoie de o abordare similară cu cea a reglementărilor existente privind zgomotul, astfel încât să se ia măsuri la anumite temperaturi, a explicat acesta.

Riscuri pentru sănătatea oamenilor

Riscurile pentru sănătatea lucrătorilor sunt clare. Analizând cererile de despăgubire la locul de muncă depuse la Agenția de asigurare a lucrătorilor din California din 2000 până în 2017, Behrer a constatat că „dacă te duci la muncă într-o zi în care temperatura depășește 37,8C , ai între 10 și 15% mai multe șanse să te accidentezi la locul de muncă. „Acest lucru vine nu numai din cauza leziunilor mai evidente precum insolație, deshidratare, dar și pentru că deshidratarea, chiar dacă nu devine o leziune acută, te face mai predispus să te accidentezi dacă lucrezi într-un mediu periculos” au explicat reprezentanții agenției, conform The Guardian .