International

Oficial american, responsabil de bani, recunoaște că nu a reușit să calculeze în cât timp ar putea distruge SUA inflația

Oficial american, responsabil de bani, recunoaște că nu a reușit să calculeze în cât timp ar putea distruge SUA inflația

Într-o emisiune televizată, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut că nu s-a gândit  ”când” inflația ridicată îi va afecta foarte tare pe consumatorii americani, pentru că nu a reușit, încă, să analizeze nici pentru cât timp ar putea șocurile din economie să distrugă SUA.

Oficial american, responsabil de bani, recunoaște că nu a reușit să calculeze în cât timp ar putea distruge SUA inflația

Secretarul Trezoreriei S. Janet Yellen, a recunoscut marți că nu a fost în stare să anticipeze cât timp va continua inflația ridicată să afecteze oamenii din SUA.

Cred că m-am înșelat atunci cu privire la calea pe care ar urma să o ia inflația„, a declarat Yellen pentru Wolf Blitzer de la CNN, în emisiunea „The Situation Room”, difuzată marți, când a fost întrebată despre comentariile sale din 2021 când spunea că inflația reprezenta doar un „risc mic”.

Oficialul american a mai recunoscut că așteptările administrației privind o normalizare a economiei au fost în zadar, mai ales după ce pandemia și războiul și-au făcut simțită prezența, titrează evz.

După cum se vede, Yellen și alți oficiali de la Casa Albă consideră că inflația este un efect secundar temporar al revenirii economiei la normal după pandemie.

Așa cum am menționat, au existat șocuri neanticipate și mari în economie care au crescut prețurile la energie și alimente și blocaje de aprovizionare care au afectat grav economia noastră, pe care eu nu le-am – la momentul respectiv – nu le-am înțeles pe deplin, dar recunoaștem asta acum”, a spus ea, în același spațiu mediatic.

Indicatorii economici, publicați recent, au arătat că inflația ar fi atins în luna martie a.c., un maxim al ultimilor 40 de ani, în timp ce economiștii consideră că lucrurile nu au șanse să își revină, la normal, prea curând.

The Wall Street Journal a publicat luni un editorial al președintelui Joe Biden, care face o analiză economică, bine documentată. Ulterior, marți, președintele american a avut o întâlnire chiar în Biroul Oval cu președintele Rezervei Federale Jerome Powell și Yellen, secretarul terzoreriei.

În același context, Yellen a mai declarat că Biden știe „ce povară importantă și uriașă reprezintă inflația pentru gospodăriile americane”, potrivit CNN.

Se știe, se analizează, se calculează și ”show must go on”, deci, se merge mai departe, cu evidențe, statistici, analize, dar nimic concret, pentru remedierea stării economice americane, afectată și ea profund, de cursul inflației.