International

Troc cu cerealele Ucrainei. Rusia face o ofertă, SUA o respinge

Troc cu cerealele Ucrainei. Rusia face o ofertă, SUA o respinge
foto: cereale/agrointel.ro

În cursul zilei de vineri, 27.05.2022, oferta preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, a fost respinsă de Statele Unite ale Americii.

Pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, Putin i-a spus premierului Italian, Mario Draghi, că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, doar cu condiţia încetării „restricţiilor motivate politic, impuse de Occident”, au transmis oficialii de la Kremlin.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase, anterior, că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.

Ce au răspuns SUA

Ca urmare a mesajului venit din partea Rusiei, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre a reacționat declarând că produsele nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor.

Solicitând Moscovei să înceteze „imediat” războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională, Karine Jean-Pierre a spus, printre altele:

  • „Nu încape discuţie. Asta face Rusia”.
  • „Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor”

Comunitatea internaţională, în ultimele săptămâni, a făcut apel, în mod repetat, către Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina, aceste 2 țări fiind mari exportatoare de grâu pe plan global.

Pe de altă parte, Kievul a informat că marina militară rusă blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj. Iar miercuri, 25.05.2022, Ucraina a cerut Occidentului să nu renunţe la sancţiuni atâta timp cât Rusia nu pune capăt războiului.

Rusia acuză, Ucraina răspunde

De altfel, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a adus acuzații Ucrainei de lipsă de realism și a susţinut că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunţarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei şi recunoaşterea anexării Crimeei, precizează stiripesurse.ro.

Tot în contextul războiului, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că ţara sa nu va renunţa la niciun teritoriu.

Premierul Italiei relatează

Premierul  Italian, Mario Draghi a declarat că în timpul convorbirii telefonice avute cu Vladimir Putin, a perceput din partea acestuia o oarecare disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială, iar în seara zilei de joi, 26.05.2022, premierul Italian, în cadrul unei conferinţe de presă, a anunțat că urmează să discute şi cu președintele Zelenski, pentru a afla și poziţia acestuia.

Totodată, premierul Italian,  a transmis ca din punctul lui de vedere, în momentul actual,  „NU” există speranțe pentru negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.