Diverse

Oraș de lux construit recent, transformat în oraș-fantomă. Locul este superb, însă nimeni nu se mută acolo

Oraș de lux construit recent, transformat în oraș-fantomă. Locul este superb, însă nimeni nu se mută acolo
Twitter

Conceput ca un cartier de lux în care să locuiască sute de mii de oameni, Forest City este, după șase ani, aproape pustiu. Se poate spune că investiția de 100 miliarde de dolari a devenit un oraș fantomă.

Cartier de lux din Malezia, abandonat încă de când a fost construit. Cine mai locuiește în Orașul fantomă

Aflat în sudul Malaeziei, la nord de Singapore, cartoierul de lux Forest City trebuia să aducă laolaltă 700.000 de locuitori. El a fost construit în urmă cu șase ani de cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden. Forest City este compus din zeci de blocuri de apartamente de lux, o galerie pentru expoziții, un mall, o școală internațională și două zone de agrement.

Câți locuitori are „Orașul fantomă”

Însă, nu se știe de ce, la momentul acesta nu există niciun semn de viață. Magazinele din complex sunt închise, goale, iar altele par abandonate. Un restaurantul chinezesc și o companie care organizează nunți sunt singurele afaceri care funcționează în cartier.

Forest City este uriaș: se întinde pe 1.740 de hectare, fiind de patru ori mai mare decât orașul-stat Monaco. Deși se estima că aici vor locui sute de mii de oameni doar într-o primă etapă, în 2019 doar 500 de persoane se mutaseră aici, potrivit unui raport oficial.

Între timp, se pare că populația a mai crescut, ajungând la câteva mii, însă tot este sub 5% din numărul așteptat de rezidenți.

Cât costă un apartament în Forest City

La biroul de vânzări multe apartamente din complex au fost etichetate cu „vândut”, iar Country Garden susține că a vândut mai mult de 20.000 de unități rezidențiale până în prezent, însă nu se știe cu exactitate câte au fost construite în acest cartier de lux.

În 2017, prețurile apartamentelor din Forest City erau începeau de la 170.000 dolari, iar astăzi, ele ajung la 1,14 milioane de dolari. Prin comparație, prețul mediu de vânzare al unui apartament în Johor Bahru, orașul în care se află Forest City, este de 141.000 de dolari.

Forest City este parțial construit pe teren recuperat din strâmtoarea Johor. Aproximativ 163 de milioane de metri cubi de nisip au fost aruncați în ocean pentru a construi orașul. Unii experți spun că viteza rapidă de construcție coroborată cu recuperarea terenurilor este o combinație periculoasă.