Diverse

Orban, atacat în scandalul momentului cu Blue Air, răspunde că are o întrebare

Orban, atacat în scandalul momentului cu Blue Air, răspunde că are o întrebare

De la un capăt la altul, România vuiește din cauza acestui scandal care prinde proporții uriașe pe zi ce trece. Nu ne ajunge că aveam de tras cu gazul, apa și căldura, iată că mai avem un bucluc: transportul internațional. Dacă nici în aer nu mai avem liniște ce mai putem spune.

Orban, atacat în scandalul momentului cu Blue Air, răspunde că are o întrebare

Pentru a înțelege contextul răspunsului oferit de Ludovic Orban, trebuie să spunem că el a fost atacat pentru faptul că ar fi semnat acordarea împrumutului pentru Blue Air și oferă un răspuns oficial, ca o justificare, menită să facă un pic de lumină în acest sens.

Deputatul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că ajutorul acordat de cabinetul pe care l-a condus companiei Blue Air a fost unul legal şi s-a întrebat cum de această companie, principal concurent al Wizz Air, este supusă acum unor proceduri de către o instituţie aflată în subordinea ministrului Mediului.

Eu aş pune şi o întrebare: Cum e posibil ca compania Blue Air, care e principalul competitor al Wizz Air pe piaţa românească, să fie supusă unei proceduri de către Administraţia Fondului de Mediu, care se află în subordinea ministrului Mediului?”, a declarat Orban, la Parlament, relatează Agerpres.

Întrebat dacă ar fi vorba despre un război politic, Orban a spus:

Eu mi-aş pune această întrebare. Acum nu iau apărarea companiei Blue Air în ceea ce priveşte calitatea serviciilor furnizate şi toate chestiunile.”

Explicație în detaliu

Fostul premier a explicat că, în perioada restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, toate companiile aeriene din toate ţările europene au primit ajutoare, în condiţiile în care şi-au încetat activitatea, context în care şi compania Blue Air a primit un ajutor legal, printr-o ordonanţă de urgenţă, în 2020, prin care i-a fost acordată suma de 300 de milioane lei.

În anul 2020, practic zborurile au fost oprite din cauza pandemiei. Noi am acordat, aşa cum au făcut toate ţările europene, ajutoare de stat aeroporturilor şi ajutoare de stat companiilor aeriene. A fost acordat în acea OUG ajutor de stat şi TAROM şi Blue Air. Ajutorul de stat a fost acordat în conformitate cu prevederile legii, cu o notificare prealabilă la Comisia Europeană. (…) Acordarea ajutorului de stat companiilor aeriene în toate ţările nu a depins de forma de proprietate a companiei.

Mi se pare foarte ciudat că se operează o discriminare între o companie care are capital privat şi o companie care are capital de stat. Şi nu pot accepta o asemenea discriminare. Dacă noi nu am fi acordat ajutor companiilor aeriene, aeroporturilor, practic aceste companii ar fi intrat în faliment„, a detaliat Orban, citat de media.

Deputatul român a ținut să sublinieze că ajutorul de stat a fost acordat la fel ca şi în alte ţări europene. Și Orban a explicat:

Avioanele au rămas la sol în perioada pandemiei o lungă perioadă de timp şi reluarea traficului aerian a fost practic graduală şi companiile au avut de suferit. Alte ţări au dat ajutoare mult mai mari, de ordinul miliardelor de euro, nu de ordinul a 300 de milioane de lei.

Doar că a subliniat încă o dată și în acest context că el nu a „stat să analizeze chestiunea garanţiilor”, acestea oferindu-se în conformitate cu procedurile legale, care nu erau de competența lui.

Şi, atât timp cât proiectul de OUG a fost avizat de toţi – de Ministerul Justiţiei, de Ministerul Finanţelor, de toţi cei care trebuie să verifice aceste lucruri – şi mai ales, evident, a fost notificat şi la CE, evident că ajutorul acordat a fost legal. Faptul că ulterior o companie a avut o evoluţie economică mai bună sau mai proastă în mod evident nu depinde de acel ajutor de stat, ci pur şi simplu de calitatea managementului sau de condiţiile pieţei în care acţionează compania respectivă. (…)

Companiile din aviaţie sunt foarte fragile şi mai ales după contextul pandemic şi după problemele care au fost enorme, nu numai companiile româneşti s-au confruntat cu astfel de probleme, companii din toată lumea s-au confruntat cu astfel de probleme. Întotdeauna trebuie să discuţi, să analizezi, nimeni nu vrea să omoare o companie pentru că, practic, omori o activitate economică”, a susţinut Orban. Pe de altă parte, el a arătat că „toate companiile de stat au beneficiat de un tratament preferenţial„.

Concluzia este tulburătoare

Totdeauna li s-au îngăduit lucruri care nu li se îngăduie companiilor private, de multe ori în afara legii,” a ținut să precizeze Orban.

No comments.