Social

Adrian Marinescu, avertisment dur despre mușcăturile de căpușe! Numărul copiilor care ajung la spital a crescut alarmant

Adrian Marinescu, avertisment dur despre mușcăturile de căpușe! Numărul copiilor care ajung la spital a crescut alarmant

Adrian Marinescu, avertisment dur despre mușcăturile de căpușe! Numărul copiilor mușcați de insecte, care ajung la spital a crescut alarmant.

„Numărul s-a dublat față de săptămâna trecută. Este adevărat că, în fiecare an, în lunile de vară, începând din mai, înainte de pandemie, aveam această problemă, cu mușcăturile de căpușe. Este o situație pe care trebuie să o luăm în calcul, nu trebuie să ne sperie, pentru că știm bine că, în cele mai multe din cazuri, mușcătura de căpușă nu duce la infecție, indiferent că vorbim de boala Lyme sau nu.

Cel mai important este să nu rămână pentru o perioadă mai lungă

Înainte de toate, trebuie să știm să le identificăm, și mai ales în cazul copiilor, trebuie să știm că nu doar când vin din parc sau dintr-o zonă de pădure ci și în curtea din fața casei există același risc. Și atunci trebuie să fim atenți la cei mici pentru că, dacă reușim să scoatem căpușa în 24 de ore, practic nu există niciun risc. Cel mai important este să nu rămână pentru o perioadă mai lungă.

Extragerea ar trebui să se facă în întregime. Dacă nu putem să facem acest lucru, mergem la cel mai apropiat cabinet medical. Nu trebuie să ajungem la un spital de boli infecțioase sau la camera de gardă a unui spital de urgență. Mergem la medicul de familie sau la cel mai apropiat medic, vom primi și profilaxia cu antibiotic și cel mai probabil totul va fi în regulă, fără risc pentru noi.

Să folosim inclusiv diverse substanțe preventiv

Altceva ar fi important când vorbim de prevenție pentru cei mici. Să luăm în calcul că zonele care nu sunt acoperite de îmbrăcăminte reprezintă riscul cel mai mare și că mușcătura de căpușă poate fi și la nivelul scalpului și trebuie să fim atenți. Și să folosim inclusiv diverse substanțe preventiv.

Indiferent că vorbim de truc sau de mituri, nu sunt cu dovezi științifice”, a povestit medicul Adrian Marinescu, potrivit Antena 3.