Actual

OUG 13 se repetă! Se dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu până în 250.000 lei

coalitie

Într-o ședință care a avut loc miercuri, 29 martie 2023, coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, a votat o lege prin care trebuie atins un prag valoric de 250.000 de lei (50.000 euro) pentru ca abuzul și neglijența în serviciu să fie incriminată.

Cel mai scandalizat de această desfășurare de evenimente este partidul de opoziție USR, care acuză că România asistă la un nou OUG 13. Legea care este în momentul de față în vigoare nu prevede niciun prag minim pentru ca abuzul în serviciu să fie incriminat. Conform Codului Penal actual, orice funcționar public care comite astfel de acte riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani. Iată cum arată legea în varianta coaliției de guvernare:

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Reacțiile care vin din opoziție

Cătălin Drulă, președintele USR, a fost revoltat de propunerea legislativă. „E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei”, a declarat acesta. Stelian Ion, membru USR și fost Ministru al Justiției în timpul Guvernului Cîțu, a fost la fel de vocal față de coaliție:

„Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD și PNL 50.000 de euro? O nimica toată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a fost reacția sa, citată de Libertatea. El face referire la Ordonanța de Urgență nr. 13/2017, prin care se instituia un minimum de 200.000 de lei care trebuia să fie atins înainte ca persoana vinovată de neglijență sau abuz în serviciu să poată fi urmărită penal. După numeroase proteste, respectiva ordonanță, care intrase în vigoare imediat, a fost în cele din urmă abrogată.

„Reprezentanții Coaliției de guvernare au formulat amendamente care au fost dezbătute și au fost admise de către comisia juridică, fiind integrate în cadrul raportului. Senatul este prima cameră sesizată”, a precizat senatorul PNL.