Categories: Lifestyle

Oul, un aliment complex. Nu trebuie să lipsească din meniul de Sarbători

Oul nu trebuie să lipsească din meniul de Sarbători, fiind o esență de nutrienți de înaltă valoare. Daca ați crezut ca ouale sunt bune doar de Pasti, nutriționiștii spun că este bine sa nu lipseasca nici in pragul Sărbătorilor de Iarnă. Dacă primăvara vopsim ouă, iarnă le umplem.

Ouăle umplute sunt un preparat pe cât de simplu și versatil, pe atât de festiv și elegant. Nu doar umpluturile sunt nenumărate ca variante, dar și decorarea lor este o provocare pentru simțul artistic din orice bucătar. Bineînțeles, rețeta clasică înseamnă ouă umplute cu pate de ficat, fie făcut în casă, fie gata preparat (conservă). Iar condimentele pot varia, de la unt, maioneză, muștar, castraveți murați, până la ceapă verde, ardei iute sau hrean. Dar nu doar cu pate de ficat se fac ouă umplute, ci cu orice ingrediente care pot fi transformate într-o pastă: cremă de brânză cu mărar, smântână, chimen sau boia, ton sau sardine în conservă, anchois, somon, creveți, avocado, măsline, jambon crud-uscat sau prăjit crocant, salam chorizo, brânzeturi cu mucegai etc.

Albușul, un amestec exclusiv de apă și proteine

Oul ca aliment este o esență de nutrienți de înaltă valoare și cu bioeficiență ridicată. Albușul este un amestec exclusiv de apă și proteine, cele mai pure posibil – de aceea se numesc “proteine etalon”. Apoi în gălbenuș avem grăsimi valoroase, vitamine din abundență și minerale din belșug. În ou se concentrază tot ce e mai bun în natură, din el se naște o viață nouă.

Oul pune bila leneșă la treabă

Dacă ar avea și fibre, ar putea fi considerat oul alimentul perfect, așa trebuie să-l asociem cu legume și un pic de carbohidrați (o banală felie de pâine) dacă vrem o masă echilibrată. Cu doar 80cal și o putere sățiogenă considerată de neegalat, oul (fără pâine) este „prietenul” curei de slăbire și al dietei proteice/ketogenice. Deci nu vă sfiiți să dați frâu liber imaginației și încântați-vă musafirii cu ouă umplute în cât mai multe variante.

„Oul are colesterol, dar nu este responsabil de creșterea colesterolului din sânge decât în procent de 10%. Și nu „cade greu la ficat”, ci e colecistokinetic, adică pune bila leneșă la treabă”, a scris Mihaela Bilic.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Calendar creștin-ortodox, 14 mai: Mc. Isidor din Chios

Mc. Isidor din Chios, unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe, este…

4 ore ago

Schema care poate dubla pensiile din septembrie! Cum poți primi o creștere de până la 10%

Dorina Barcari a dezvăluit schema prin care pensiile cele mai mici vor fi majorate începând…

12 ore ago

Impozitarea muncii în România, în topul UE. Marcel Ciolacu: „Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că impozitarea muncii în România se numără printre cele mai…

13 ore ago

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim! Coaliția nu are bani pentru toate promisiunile făcute

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim de la 3.300 la 3.700 de…

14 ore ago

Semafoarele ar putea avea patru culori! Ce s-ar putea schimba

Pe măsură ce vehiculele auto și camioanele devin tot mai avansate din punct de vedere…

15 ore ago

Taloanele de pensie sunt aproape gata! Seniorii vor afla cât au de primit în urma recalculării

Anul 2024 aduce cu sine multiple schimbări pentru pensionarii din România. Așteptările sunt ridicate în…

16 ore ago

This website uses cookies.