International Lifestyle

Pact între Ucraina, Rusia și ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainiene pe Marea Neagră

Pact între Ucraina, Rusia și ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainiene pe Marea Neagră
evz.ro

Turcia că Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere în negocierile despre reluarea exporturilor de grâne ucrainene prin Marea Neagră blocate de invazia rusă, a anunțat Turcia.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus, miercuri, 13 iulie, că acordul final va fi semnat săptămâna viitoare când părțile implicate se vor întâlni din nou. Pactul presupune înființarea unor puncte de control comune pentru verificarea transporturilor de cereale în porturi, în timp ce Turcia se va ocupa de garantarea siguranței rutelor de export pe Marea Neagră, potrivit The Guardian.

Totodată, Turcia va înființa și un centru de coordonare împreună cu Ucraina, Rusia și ONU pentru organizarea exporturilor de grâne ucrainene.

Misiunea centrului va fi să monitorizeze și să coordoneze navigația în siguranță pe Marea Neagră, iar președintele ucrainean a anunțat că se fac „eforturi semnificative” pentru reluarea aprovizionării piețelor mondiale cu alimente și le mulțumește Turciei și ONU pentru ajutorul oferit, conform celor scrise pe Twitter de șeful Biroului Președintelui Volodimir Zelenski.

O agenție de știri din Rusia, Interfax, l-a citat pe Piotr Iliciev, șeful departamentului organizațiilor internaționale al Ministerului de Externe, care a spus că Rusia dorește să verifice vasele care urmează să transporte grâul din Ucraina pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru a importa arme.

Ce cantitate de cereale este blocată la Odesa

În silozurile din Odesa, din cauza blocadei rusești, au rămas blocate peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene și alte zeci de nave de transport zac în portul orașului.

Între oficialii ucraineni, ruși, turci și ONU au avut loc discuții în spatele ușilor închise într-o locație secretă din Instanbul.

Ce a spus Occidentul și Ucraina

Potrivit sursei citate, Ucraina și Occidentul au acuzat faptul că Rusia a excerbat criza alimentară globală și că acțiunile sale au dus la creșterea inflației prin îngreunarea încercărilor de a aproviziona statele mai sărace cu grâne.

În acest context, diplomații care au luat parte la discuții au spus că un viitor acord ar presupune traversarea apelor minate din jurul porturilor ucrainene de către vasele care transportă grânele, o încetare a focului în zonă pentru a permite circulația navelor și inspectarea mărfurilor de către Turcia, cu ajutorul ONU, pentru a alina temerile Rusiei că exporturile ar putea fi folosite pentru a face contrabandă cu arme.

De asemenea, o sursă din diplomația rusă a spus că printre cerințele Rusiei se numără înlăturarea „obstacolelor din calea exporturilor” create de sancțiunile occidentale, precum cele care afectează „ asigurarea navelor, logistica, serviciile de transport și operațiunile bancare”.