Actual

Implicat într-un nou scandal, ministrul Sporturilor, Eduard Novak se plânge în presa din Ungaria că nu e înţeles în România

Implicat într-un nou scandal, ministrul Sporturilor, Eduard Novak se plânge în presa din Ungaria că nu e înţeles în România

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak continuă seria gafelor şi a conflictelor în domeniul care îl păstoreşte. Un alt conflict la uşa ministrului este cel degat de noul ordinul dat de ministru, potrivit căruia 40% dintre jucătorii folosiți de o echipă trebuie să fie români. Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu îi cere ministrului amânarea aplicării ordinului. La rândul său, Novak dă un interviu în presa din Ungaria.

Implicat într-un nou scandal, ministrul Sporturilor, Eduard Novak se plânge în presa din Ungaria că nu e înţeles în România

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu cere amânarea aplicării acestui ordinul de ministru. În cadrul unui comunicat pe site-ul oficial al forului, în data de 9 iulie, FRF a anunțat că Răzvan Burleanu i-a cerut lui Eduard Novak clarificări privind cui i se aplică ponderea de 40%, lotului total de jucători sau echipei care se află în teren pentru un anumit meci.

”Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a solicitat în cel mai scurt timp posibil o clarificare dacă ponderea de participare impusă prin Ordinul nr. 500, respectiv minimum 40% se referă la totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă”, se spune în comunicatul FRF.

După câteva zile de discuţii şi controverse, Novak nu a reuşit să-l convingă pe Răzvan Burleanu.

„Noi, ca Federație, susținem această viziune. De aceea am solicitat mai multe clarificări. Ceea ce am solicitat domnului ministru a fost să avem un proces de consultare mai larg. Ne vom revedea peste două săptămâni pentru a discuta cu toți partenerii implicați.

Avem nevoie de predictibilitate, nu se poate implementa o asemenea lege de pe o zi pe alta. Considerăm că avem nevoie de cel puțin un an, avem nevoie de o rescriere a textului pentru a nu avea probleme de discriminare pe naționalitate. Textul actual nu este clar, nu se știe cui se aplică procentul. Dacă ne dorim rezultate la nivel național, nu aceasta e soluția. Este nevoie de investiții la nivelul infrastructurii și al centelor de copii și juniori”,  a declarat Răzvan Burleanu, pentru Sport Arena.

De partea cealaltă, Eduard Novak susţine că decizia este sută la sută legală.

„Decizia este sută la sută legală, vă spun eu”, a zis Novak, întrebat dacă nu se teme că ordinul său va fi considerat discriminatoriu de CNCD sau de Instanțe, a declarat Novak în cadrul emisiunii „Prim-plan”, de la TVR Info.

În discuția purtată în studioul TVR, ministrul a clarificat și faptul că procentul se referă la jucătorii care trebuie folosiți într-un meci, nu doar la cei din cadrul lotului.

„La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri în care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde să joace, echipele preferă străinii”, a încheiat Ministrul Sportului.

Eduard Novak să asigurări presei din Ungaria că nu renunţă la planul său

Într-un interviu pentru Nemzeti, o publicaţie din Ungaria, Eduard Novak spune că nu renunță la planul său, în ciuda criticilor vehemente primite de la Gigi Becali, patronul FCSB, sau Cristi Balaj, președintele lui CFR Cluj.

În plus, le-a spus maghiarilor că echipele de handbal și de fotbal au timp să-și ajusteze loturile conform noii reguli pentru că perioadele de transferuri se închid în octombrie, respectiv septembrie.

Sunt cluburi, mai ales la handbal, unde 90% din lot e format din străini. Ele trebuie înțeleagă că nu e vorba doar de interesele lor, ci e vorba și despre interesele sportului românesc.

Există Federații care și-au dat seama deja de aceste lucruri și au modificat deja regulamentele, așa cum s-a întâmplat în baschet”, a declarat Eduard Novak, pentru Nemzeti.

Potrivit sursei citate, Novak a susținut că noul regulament nu încălcă legile Uniunii Europene privind dreptul la muncă pentru că fotbaliștii nu semnează contracte de muncă, ci contracte sportive.