Culinar

„Pâinea Ducesei”, de altădată sau „Eclerul de azi, eclerul de mâine”. Prăjituri adorate de aproape două secole

„Pâinea Ducesei”, de altădată sau „Eclerul de azi, eclerul de mâine”. Prăjituri adorate de aproape două secole
youtube.com

Eclerul franțuzesc, cunoscut în întreaga lume, este unul dintre cele mai grozave prăjituri vreodată!

FOTO thegoodliferance.com

Éclair înseamnă „fulger” și de ce se numește așa nu se știe 100%, dar mulți spun că este o glumă veche a patiserilor că eclerul se mănâncă „într-o clipită”!

Istoria eclerului

Eclerul a apărut în secolul al XIX-lea în Franța , unde a fost numit „pain à la Duchesse” (pâinea ducesei) sau „petite duchesse” până în 1850. Cuvântul a fost atestat pentru prima dată atât în ​​engleză, cât și în franceză în anii 1860.

Unii istorici ai alimentelor speculează că eclerurile au fost făcute pentru prima dată de Antonin Carême (1784–1833), celebrul bucătar francez. Prima rețetă cunoscută în limba engleză pentru ecler apare în Cartea de gătit a școlii de gătit din Boston, de doamna DA Lincoln, publicată în 1884.

FOTO cooksinfo.com

Ce este, de fapt, eclerul

Un ecler este un produs de patiserie, alungit făcut din aluat choux (același aluat folosit pentru profiterole) și, atunci când este copt și răcit, este umplut cu frișcă sau cremă de patiserie și apoi este acoperit cu glazură.

În Franța, eclerul este venerat și aici se găsesc mai multe versiuni în fiecare patiserie.  Azi, există mai multe versiuni ale designerilor, astfel că puteți savura ecleruri cu umpluturi și toppinguri neobișnuite. Astfel, alte umpluturi includ cremă cu aromă de fistic și rom , umpluturi cu aromă de fructe, piure de castanet, lămâie și lime, perle de miere,  și chiar foie gras și trufe. Iar ca décor se folosesc așchii de fistic, perle de miere,  etc.

FOTO thegoolifefrance.com

Cel mai faimos ecler este cel de ciocolată, de fapt, există chiar și o zi națională dedicată eclerului de ciocolată, respectiv 22 iunie !

Rețeta de ecler aparține celebrei Mary Berry, o specialistă în bucătarie, brutărie, patiserie, dar și o bună prezentatoare de televiziune în domeniul culinar.