Actual

Presa engleză despre vizita Prințului Charles în România: „A fost însoțit de ruda îndepărtată Margareta”

Presa engleză despre vizita Prințului Charles în România: „A fost însoțit de ruda îndepărtată Margareta”

Toată presa din Marea Britanie a scris joi, 26 mai 2022, că prințul Charles a vizitat refugiații ucraineni care au găsit ajutor la București, după ce au fugit de ororile războiului nedrept.

Presa engleză despre vizita Prințului Charles în România: „A fost însoțit de ruda îndepărtată Margareta”

„Ne pare rău pentru Ucraina – este o situație de coșmar”, a spus prințul Charles, în timpul unei vizite la centrul din București, îndemnând familiile de refugiați, prin intermediul traducătorului care îl însoțea, să „continue să se roage”.

Charles a fost însoțit de ”ruda îndepărtată” Margareta, șeful familiei regale române, la centrul de donații pentru refugiați din Capitala București, scrie Daily Mail.

Refugiații și-au spus poveștile prințului Charles

Mai mult de un milion de ucraineni au trecut granița în România de la invazia rusă din februarie, iar națiunea a trebuit să se adapteze rapid pentru a face față nevoilor celor strămutați. Vorbind prin intermediul unui interpret, prințul a spus unui grup de familii ucrainene: „Simțim pentru Ucraina, este o situație de coșmar. Continuați să vă rugați”. Charles, care, la un moment dat, a dat mâna cu un băiețel, a adăugat: „Sunt plin de admirație pentru poporul ucrainean”.

Lilia Nimych, în vârstă de 33 de ani, antreprenoare, care producea o gamă de produse pentru animale de companie în orașul său natal, Bila Tserkva, situat în centrul Ucrainei, a fugit împreună cu fiicele sale Emily, în vârstă de șase ani, și Nilana, în vârstă de 14 ani. Ea a mărturisit prințului, împărtășindu-i bucuria, dar și durerea, pe care o poartă, încă, în suflet: „Sunt atât de fericită că am venit aici, am primit atât de mult ajutor. Tot ce vedeam de la ferestre erau bombe care cădeau… de aceea am plecat. Am văzut bombe căzând asupra orașului nostru – înfricoșător”.

După ce a auzit cuvintele de susținere ale lui Charles, ea a spus, cu referire la mesajele prințului: ”Ne face curajoși și ne dă puterea de a sta în picioare”.

Charles a stat puțin de vorbă, în acest context, și cu Stephen Noble, ministru și maior al filialei din Scarborough a Armatei Salvării, care în ultima lună a lucrat în România, pentru secțiunea de servicii de urgență internaționale a organizației.

El s-a întâlnit, totodată, cu reprezentanți organizațiilor neguvernamentale și de caritate, precum Crucea Roșie, Armata Salvării și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, care lucrează la centrul de donații de la Romexpo, pentru a oferi de toate, de la jucării pentru copii și articole de toaletă, până la produse de uz casnic și hrană pentru animale de companie. Despre aceast lucru este scris și pe pagina de Instagram a Prințului moștenitor al Marii Britanii.

Casa Regală s-a implicat în ajutarea ucrainenilor

Turul prințului la centrul de donații de la Romexpo este cel mai recent dintr-o serie de evenimente la care a participat pentru a-și arăta solidaritatea cu situația dificilă a Ucrainei și a poporului său, după cum au sesizat jurnaliștii britanici.

Și tot ei menționează, cu referire la prințul Charles că acesta a fost și rămâne ”un vizitator regulat” în România, în ultimii 20 de ani, unde a înființat și Fundația Prințul de Wales România, al cărei scop bine determinat este acela ”de a sprijini dezvoltarea agriculturii, aptitudinilor tradiționale, precum și conservarea clădirilor istorice prin formare”.

Cu referire la empatia, compasiunea pe care o simt, Regina, Charles și soția sa, Camilla, precum și Ducele și Ducesa de Cambridge, au făcut donații unei ”coaliții” formate din 15 organizații de caritate britanice, care lucrează la apelul Comitetului de Urgență pentru Dezastre din Ucraina. Charles și William au vorbit public, de asemenea, despre sprijinul ucrainenilor care se opun agresiunii rusești, fiind dornici să facă mai mult, mai ales că britanicii se pregătesc să primească refugiați în cadrul programului guvernamental „Case pentru Ucraina”.

Prințul este de azi în Transilvania

Alteța sa se află de astăzi la conacul său din Viscri. În următoarele zile va vizita și celelalte zone unde are proprietăți. Prințul Charles va sta în România, după toate informațiile din jurul staffului său, până la sfârșitul lunii mai.