Social

Palmă pentru Putin. Parlamentul European a acordat Premiul Saharov. Care sunt argumentele

Alexei Navalnîi

Și din închisoare, Aleksei Navalnîi îi face probleme lui Vladimir Putin, având recunoașterea și simpatia tuturor celor care sprijină democrația. Politicianul rus de opoziţie şi activistul anticorupţie , în prezent încarcerat, a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European, a anunţat conducerea legislativului comunitar.

Vicepreşedinta PE Heidi Hautala a anunţat laureatul în hemiciclul de la Strasbourg miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinţei preşedinţilor, formate din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice. Au fost 15 nominalizări pentru Premiul Saharov.

 „Parlamentul European l-a ales pe Aleksei Navalnîi drept câştigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului lui Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit şi aruncat în închisoare”, a declarat preşedintele PE David Sassoli, citat într-un comunicat al instituţiei.

„Prin acordarea premiului Saharov lui Aleksei Navalnîi, recunoaştem curajul său personal imens şi reiterăm sprijinul ferm al PE pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

„Anul acesta, premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării. Aleksei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulţi ani pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale în ţara sa. Acest lucru l-a costat libertatea şi aproape viaţa. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia”, a declarat la rândul său vicepreşedinta Heidi Hautala.

Aleksei Navalnîi este un om politic al opoziţiei ruse, activist anticorupţie şi adversar politic major al preşedintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internaţională prin organizarea de manifestaţii împotriva preşedintelui Putin şi a guvernului său, prin participarea la alegeri şi prin apelurile la reforme împotriva corupţiei din Rusia.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit şi a petrecut mai multe luni în convalescenţă la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi jumătate, din care rămân încă peste doi ani.

Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranţă

Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranţă, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârşitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistenţă medicală.

În iunie 2021, o instanţă rusă a scos în afara legii birourile reţelei regionale a lui Navalnîi şi Fundaţia Anticorupţie a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste şi nedorite de către autorităţile ruse.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic şi a disidentului politic Andrei Saharov, iar premiul este în valoare de 50.000 de euro.

Anul trecut, PE a acordat premiul opoziţiei democratice din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, o iniţiativă a „femeilor curajoase”, precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.