Actual Lifestyle

Pare ireal! Un fenomen rar, surprins în Munții Făgăraș. Imagine incredibilă

Pare ireal! Un fenomen rar, surprins în Munții Făgăraș. Imagine incredibilă

O fotografie care a surprins un fenomen extrem de rar a făcut înconjurul internetului, iar multă lume nici nu a știut ce privește. Efectul Gloria pare ireal, el producându-se la 2011 metri altitudine, în Munții Făgăraș.

Natura este surprinzătoare de foarte multe ori. Dacă știi să te porți cu ea, îți poate oferi daruri spectaculoase. Un exemplu recent vine din Munții Făgăraș, unde cineva a surprins într-o fotografie un fenomen extrem de rar. Poza a fost postată zilele trecute pe rețelele de socializare și a devenit virală.

Ce fenomen a surprins fotograful

Imaginea a fost publicată pe contul de Facebook Meteoplus și a fost preluată de numeroși internauți. Ea a fost făcută în apropierea Lacului Avrig, la 2011 metri altitudine, la vest de masivul Făgăraș. Cel care a surprins imaginea cu fenomenul meteo extrem de rar este fotograf și se numește Dani Ursache, potrivit impact.ro.

Efectul Gloria, surprins de Dani Ursache (Foto: Dany Photography)

Meteoplus a explicat fenomenul meteo surprins în fotografie care este pe cât de spectaculos, pe atât de rar. Se numește Efectul Gloria sau „Spectru montan” sau „Spectru Brocken”. Practic, este o izulie optică, un fenomen ce se poate produce în vârful muntelui, în direcția opusă soarelui, și are loc atunci când fundalul de proiecție este un nor cu vapori de apă sau ceață.

Cum apare efectul Gloria

Efectul Gloria se produce atunci când un cerc luminos, colorat precum un curcubeu, înconjoară umbra. Cealaltă denumine, Spectrul Brocken, și-a căpătat numele de la cel mai înalt vârf din munții Harz, din Germania. Pe masivul Brocken a fost observat și descris pentru prima dată, de către naturalistul Johann Silberschlag, în anul 1780.

Pentru ca acest efect să se formeze pe vârful unui munte sau al unui deal, lumina se refractă și este dispersată atunci când soarele, situat în spatele celui care observă fenomenul, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia. Pentru a se produce efectul, norul respectiv trebuie să fie format din picături de apă.

Anul trecut, un turist din capital a surprins o fotografie asemănătoare în masivul Ceahlău. Atunci, fenomenul s-a format în apropierea Cabanei Dochia. În țara noastră, acest fenomen este surprins de oameni pe munte, o dată pe an.