Actual

Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990, azi în Piața Sfatului din Brașov

Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990, azi în Piața Sfatului din Brașov

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a rămas în istoria României ca o pagină neagră, în care demonstrațiile pașnice de la București împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu au fost reprimate cu brutalitate de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor veniți din Valea Jiului.

La 32 de ani de la Minieriada din 13-15 iunie 1990 nimeni nu mai vorbeşte nimic. Cândva ştirea deschidea orice jurnal de ştiri al zilei, acum nici măcar nu mai există. Despre evenimentele oficiale de comemorare nici vorbă. Doar familiile care îşi plâng morţii. Patru persoane au murit în acele zile prin împușcare, iar alte 1.388 au fost rănite, potrivit informațiilor oficiale.

Jurnalistul Victor Roncea ne-a trimis acest text despre inițiativa lui și a altor jurnaliști de a nu lăsa să se așeze uitarea peste evenimentele din iunie 1990.

Expoziție în aer liber de Fotografie Documentară „Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 Iunie 1990” în Piața Sfatului din Braşov

Asociația „15 Noiembrie Brașov – 1987” și Muzeul Județean Brașov vă invită luni, 13 iunie 2022, ora 13, la Brașov, în Piața Sfatului, unde va avea loc deschiderea Expoziției în aer liber de Fotografie Documentară „Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 Iunie 1990”, realizată de fotografii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română,  Asociația Artiștilor Fotografi din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

40 de imagini ale Fenomenului Piața Universității 1989-1990

Expoziția are loc chiar în fața Muzeului Județean din Piața Sfatului din Brașov, în organizarea exemplară a dlui director Nicolae Pepene, și reunește 40 de imagini ale Fenomenului Piața Universității 1989-1990 urmat de Mineriada din 13-15 iunie 1990. Fotojurnaliști, participanți și organizatori ai manifestației, cei trei fotografi s-au regăsit în anul 1990 în redacția „României libere” și s-au reîntâlnit peste 30 de ani pentru a scoate la lumină fotograme ale tumultoasei istorii recente a țării, unele absolut inedite. Artistul Florin Roștariu de la ColoRoștariu a reușit să îmbunătățească unele negative aproape distruse din colecțiile lui Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea. Astăzi, Nic Hanu este un fotograf consacrat, autor de cărți de fotografie, membru și fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Pascal Ilie Virgil este regizor, scenarist și producător independent, iar Victor Roncea, pe atunci fotoreporter la ziarul „Glasul” al Ligii Studenților, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și publicist la ActiveNews.

 

În Piața Sfatului, la orele 13.00, vor vorbi din partea Asociației partenere a Ligii Studenților din anii ’90 – „15 Noiembrie Brașov – 1987” – vicepreședintele acesteia, Dănuț Iacob, profesorul Florin Palas, din partea Centrului Rezistenței Anticomuniste, istorici, oameni de artă, jurnaliști și alți participanți la evenimentele din 1990. De asemenea, se vor asculta și cântece din Piața Universității. Expoziția a avut un caracter național itinerant, fiind expusă în 2020 și 2021 pe simezele Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureștilor – Palatul Suțu, la Festivalul de Film Istoric „Război și Pace” de la Cetatea Râșnov și la Muzeul Unirii din Iași – Complexul Muzeal Național Iași. La Brașov va sta în perioada iunie – iulie 2022.

Fenomenul Piața Universităţii 1989 – 1990 a reprezentat cu adevărat readucerea la București a axei lumii, extirpate din spațiul public al României după ocupația bolșevică a Rusiei sovietice. Numai la Brașov, în 1987, se mai văzuse în Agora țării o asemenea luptă deschisă și non-violentă, pentru libertate, la care se adaugă manifestarea de credință ce nicicând nu se mai văzuse și nici nu s-a mai văzut de atunci, ca fenomen ingenuu. Unicitatea Fenomenului declanșat în aprilie 1990 de tinerii care fuseseră deja pe baricadele din 1989 în același loc sacru constă și în caracterul ei profund cultural și moral.

Acolo, sub icoana Maicii Domnului adusă de la Putna și între portretele „Românului Absolut” din Balconul Universității, s-a recitat Doina lui Eminescu interzisă de ocupanții sovietici, de acolo s-a transmis salutul de solidaritate al dramaturgului “academician–golan” Eugen Ionescu, acolo au cuvântat poetul creștin Ioan Alexandru și Părintele Constantin Galeriu, de acolo a binecuvântat manifestația cel mai mare teolog al secolului trecut, Părintele Dumitru Stăniloae, acolo s-a cântat „Imnul Golanilor” și „Doamne, vino, Doamne” cu Cristian Pațurcă și Valeriu Sterian, în emoția de masă a elitei active a României și acolo a răsunat vibrant, pentru prima oară în libertate după 45 de ani, din pieptul a 100.000 de români, troparul Învierii Domnului: „Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând!”, rostit chiar de Părintele Constantin Galeriu.

Finalul dramatic al manifestației, surprins și expus în fotografiile din Piața Sfatului, nu mai are nimic de a face cu energia demonstrației pașnice de 52 de zile. Dar este parte din Istoria națională ce trebuie cunoscută și de generațiile de astăzi și de cele viitoare.

„S-ar putea spune că acea generație frumoasă și triumful ei de o clipă au fost doar un vis frumos care s-a risipit în tăria zilei cu proza ei nemiloasă. Dar cine nu știe că cea mai conturată realitate este mai întâi un vis frumos? Aici, la umbra Carpaților, oamenii n-au încetat niciodată să creadă în puterea visării.”, scrie despre Expoziția de la Brașov academicianul Ilie Bădescu, membru al Consiliului Științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și director al Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Vă așteptăm luni, 13 iunie 2022, la ora 13.00, în Piața Sfatului din Brașov!
Parteneri media: Bursa, EVZ, Evenimentul Istoric, ActiveNews, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

Cum s-au desfăşurat evenimentele în zilele de 13-15 iunie 1990

11 iunie 1990 – Fostul președinte Ion Iliescu se întâlnește la Palatul Victoria cu primul-ministru Petre Roman, vicepremierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne, Mihai Chițac, directorul Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, șeful Marelui Stat Major, Vasile Ionel și procurorul general, Gheorghe Robu pentru a discuta despre îndepărtarea tuturor demonstranților din Piața Universității.

13 iunie 1990 – Ziua în care poliţia intervine în forţă în Piaţa Universităţii:

În jurul orei 5 dimineața, forțele de ordine distrug corturile manifestanților aflate în Piața Universității și fac arestări printre manifestanți. Stârnesc mânia manifestanților care rup cordoanele polițiștilor.

La ora 9, muncitorii de la IMGB se alătură polițiștilor. Sunt scandate lozinci de tipul „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!” sau „Noi muncim, nu gândim!”.

La ora 16 – câteva autobuze ale forțelor de ordine sunt incendiate. Printre manifestanți sunt mulți provocatori.

La ora 18, mai mulți oameni se îndreaptă spre Calea Dorobanților și spre Televiziunea Română

La ora 20 – TVR își întrerupe emisia – iar crainica anunță că din motive ce țin de manifestanții turbulenți.

La ora 21 fostul președinte Ion Iliescu – îi cheamă pe români să ajute forțele de ordine să restabilească ordinea și spune că manifestările au loc din cauza unor elemente extremist de tip legionar.

În zilele de 14 şi 15 iunie – Minerii din Valea Jiului au venit la Bucureşti, unde fostul preşedinte Ion Iliescu i-a îndemnat să ocupe şi să cureţe Piaţa Univesităţii. Manifestanţii au fost bătuţi de către mineri, fiind devastate Universitatea din București, Institutul de Arhitectură, sediile unor ziare şi reviste independente: „România Liberă”, „Dreptatea”, „Baricada”. Sediile partidelor istorice PNL și PNŢCD au fost și ele luate cu asalt de mineri.

Pe 14 iunie 1990, Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor pentru restabilirea ordinii în Capitală.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiintă civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Și de astă dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastraă a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”.

16 iunie 1990 – Are loc o ședință de guvern în care a fost examinată derularea evenimentelor violente din 13-15 iunie. La finalul ședinței, Guvernul a dat un comunicat de presă în care se vorbeşte despre „scenariul destabilizării de stat”, o situaţie limită în care preşedintele ales şi guvernul au cerut intervenţia armată şi sprijinul populaţiei.