Social

Părinții pot sta mai mult acasă cu copiii bolnavi. Noua lege a majorat vârsta de îngrijire de la 7 la 12 ani

Copii Sursa foto Edupedu
Sursa foto Edupedu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea dacă au un copil bolnav, până când acesta va împlini vârsta de 12 ani.

Decretul de promulgare al Legii a fost semnat de către Klaus Iohannis, joi, pe data de 22 iunie 2023. Acest decret modifică art.26 alin.1 din Ordonanța de Urgență  Guvernului nr.158/2005, care se referă la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Mai mult timp pentru copiii bolnavi

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, conform declarațiilor inițiatorilor acestui proiect de lege.

Astfel, noua lege le permite părinților are au un copil bolnav să își ia concediu pentru îngrijirea micuțului până când acesta va împlini vârsta de 12 ani.

„Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, conform legii noi intrate în vigoare.

Inițial, aceștia putea avea grijă de copil până la vârsta de 7 ani. Proiectul de lege a fost depus în luna iunie a anului trecut.

„În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor.

În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii”, a transmis Radu Panait, deputatul USR.

Părinții aveau nevoie de un sprijin real al celor de la guvernare

Unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege a spus că în momentul depunerii acestuia el s-a gândit la datoria celor de la guvernare de a sprijini părinții, nu doar prin declarații, dar și prin ceva concret.

„Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinți și de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declarații, în condițiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături.

Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, și la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinții și copiii au nevoie”, a declarat Alexandru Robert Zob, senatorul USR.

Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav 45 de zile calendaristice pe an. Excepțiile de la această regulă sunt situațiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat sau este supus unor intervenții chirurgicale, conform antena3.ro.