Social

Pensiile românilor, în mâinile Bruxellesului! Ultimele informații despre discuțiile dintre Marius Budăi și Comisia Europeană

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
sursă foto: mmstiri.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre discuțiile pe care România le are cu Comisia Europeană pe tema pensiilor și despre potențialele creșteri viitoare ale pensiilor în cazul în care plafonul de 9,4% din PIB al PNRR va fi eliminat.

Întrebat despre stadiul acestor discuții și eventualele decizii privind pensiile speciale și vârsta de pensionare, Marius Budăi s-a arătat optimist în privința discuțiilor cu Comisia Europeană de la Bruxelles.

Ce se întâmplă cu pensiile?

Ministrul Muncii a precizat că, în urma acestora, s-a recunoscut la toate nivelurile de dezbatere că plafoanele prezumtive sunt nedrepte și că sunt necesare modificării reale pentru a ajuta sistemul să rezolve inechitățile din PNRR.

„Am verificat în statele membre nu există nici într-o legislație națională și nici într-un PNRR acolo nu se vorbește reforma pensiilor, vreau trimitere la vreo plafonare anume, la vreun procent anume. Eu consider că altele trebuie să fie elementele să avem o reformă corectă, să avem o reformă care să rezolve inechitățile, o reformă care să țină cont pe viitor și acum și în prezent de evoluția macroeconomică din țara noastră și din Uniunea Europeană și care să aibă un sistem predictibil după ce rezolvăm inechitățile și creștem nivelul pensiilor din România, să avem și nivel predictibil de indexare.

Astea au fost principiile pe care închid bine, astea au fost principiile pe care le-am pus la masa discuțiilor la Comisia Europeană și iată că într-un final s-a reușit acest lucru”, a explicat Marius Budăi.

Luni, 22 mai, Marius Budăi va prezenta proiectul

În plus, Marius Budăi face precizarea că această necesitate ar putea fi eliminată din PNRR fără a adăuga noi cerințe în locul ei.

„Să nu ducem lumea în eroare. Am ajuns la concluzia în care odată cu scoaterea acestui indicator, care este nedrept pe 50 de ani, este nedrept să fie acolo, nu s-a solicitat nicio condiție de introducere a altceva în loc. Deci nu s-a solicitat introducerea unui alt indicator în loc. Noi am discutat despre reforme sănătoase. Mai am 2 zile să lucrez la ceea ce am decis cu Comisia Europeană, după care să prezint coaliției. Sunt în poziția în care suna maxim 2 zile, până luni am ambiția să prezint liderilor coaliției tot ceea ce am discutat cu Comisia Europeană și să închidem acest orar. Cu respectul de rigoare pentru dvs, Pentru cei care ne urmăresc, nu vreau să mă înec acum la mal. Vreau să ajung cu aceste lucruri. Lucrăm în aceste zile împreună cu colegii mei, vom prezenta decizia, vom prezenta materialul ca atare decident lor în coaliție. Cu tot respectul, știți că nu am pe măsură ce am lucrat la materiale, nu am dat informații decât am atunci când am avut certitudini”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.