Social

Soarta pensiilor se decide la Bruxelles. Marcel Boloș și Marius Budăi urmăresc motificarea PNRR

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Pentru a discuta despre restricțiile impuse de PNRR în ceea ce privește sistemul de pensii, doi oficiali români au zilele acestea întâlniri cruciale cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles. Ca urmare, au fost stabilite anumite linii directoare care trebuie urmate pentru a întreprinde o reformă a pensiilor.

În acest sens, Guvernul a început discuțiile pentru modificarea unor aspecte din planul PNRR, pentru a garanta eliminarea disparităților din sistem și pentru ca pensionarii și cetățenii să beneficieze de o schimbare bine gândită și dezbătută.

Reforma pensiilor, discutată la Bruxelles

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care se vor alătura reprezentanților CE la masa negocierilor, vor dezbate reglementarea regulilor PNRR în legătură cu reforma pensiilor. Scopul acestei întâlniri diplomatice și al discuțiilor asociate este de a se asigura că România nu este în situația de a pierde fondurile semnificative oferite de PNRR.

Comisia Europeană trebuie să fie convinsă să schimbe piatra de hotar a PNRR, care include reforma pensiilor, potrivit lui Marcel Boloș și Marius Budăi. Oficialii renunță la cei 9,4% din PIB alocați pentru pensii. Acest procent are ca scop nu doar implementarea unei noi legi în acest sens, ci și controlul disparităților din sistemul național de pensii. Oficialii susțin că procentul cerut de PNRR ar menține nivelul de sărăcie din România.

Ce urmărește România

Pentru a nu ține România la același nivel, guvernul intenționează să înlocuiască procentul de 9,4% din PIB cu un alt indicator, dar care ar permite națiunii să crească pensiile atunci când economia va susține aceste creșteri. Pentru o mai bună gestionare a acestor portofolii importante, precum și a subiectului de mare interes privind reforma pensiilor speciale și a sistemului public de pensii, la Bruxelles au loc discuții de câteva ore. Discuțiile sunt conduse inițial de ministrul pentru Investiții Europa, iar Marius Budăi s-a alăturat discuției cu delegația CE.

Comisia Europeană a precizat în recomandările sale că principiul contributivității trebuie să stea la baza oricărei discuții despre pensiile speciale. Oficialii din România încearcă să solicite o amânare a datei de implementare a acestei politici, întrucât nu au reușit să facă acest lucru. Scoaterea pensiilor militare din categoria celor speciale este un alt punct de pe agenda oficialilor. De asemenea, se va discuta și despre legea salarizării, care, potrivit Comisiei Europene, ar putea permite funcționarilor publici să obțină creșteri salariale de maximum 20%.

Potrivit Doinei Pârcălabu, înalt lider al PUSL și fost președinte al Casei Naționale de Pensii, România este singura țară care a implementat astfel de restricții la reforma pensiilor, care au fost puse la nivelul sustenabilității bugetare, potrivit Antena 3.