Social

Pensiile vor crește semnificativ! Guvernul adoptă măsuri drastice pentru români

pensie sursă foto: puterea.ro
sursa foto arhiva companiei

Pensiile vor crește! Guvernul a dat undă verde proiectului de lege referitor la reforma sistemului public de pensii. Se marchează astfel o schimbare semnificativă în recalcularea pensiilor pentru cei peste 4,7 milioane de beneficiari.

Într-un comunicat oficial, Executivul a anunțat că proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și aprobării Parlamentului în etapele ulterioare.

Conform propunerii legislative, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va cunoaște o creștere de 13,8%. Va crește de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Mai apoi, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate conform noii formule.

Conform proiectului, dreptul la pensie va fi obținut după cel puțin 15 ani de contribuții. Asta fără a include perioadele necontributive asimilate. Cum ar fi cele dedicate studiilor universitare, stagiului militar, concediului medical, șomajului, deportării, prizonieratului sau detenției politice. De asemenea, se propune egalizarea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe până în 2035.

„De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, precizează Guvernul, potrivit G4media.