Diverse

Pentru iubitorii naturii care vor un brad de Crăciun. Cum să ai grijă de un brad în ghiveci

Pentru iubitorii naturii care vor un brad de Crăciun. Cum să ai grijă de un brad în ghiveci

Sunt mulți cei care, de Crăciun, cumpără un brad în ghiveci pentru ca mai apoi să îl planteze în grădină. Cu toate că nu este o operațiune complicată, plantarea unui brad în ghiveci presupune parcurgerea anumitor etape esențiale. În caz contrar, rădăcinile acestuia nu vor rezista în pământ. Și, mai ales, trebuie îngrijit pe durata cât este în casă de sărbători, scrie „Ce se întâmplă doctore”.

Îngrijirea unui brad în ghiveci ținut în casă

Brazii naturali cresc cel mai bine la temperaturi scăzute și cu lumină din abundență. În consecință, bradul în ghiveci are nevoie de anumite condiții când este adus în casă.

Un prim pas este aclimatizarea acestuia, care constă în ținerea bradului la o temperatură nu mai mare de 13 grade Celsius și la lumină (pe balcon, casa scării, grădină, terasă etc.), timp de 2-3 zile.

Ulterior, adus în casă, trebuie să aibă o poziție potrivită, cu lumină din belșug, lângă o fereastră, dar nu foarte aproape de sursele de căldură (calorifer, șemineu etc.). În camera unde este un brad în ghiveci temperatura nu trebuie să se depășească 20 de grade Celsius

De asemenea, bradul trebuie udat zilnic – pune un recipient de colectare a apei sub ghiveci, ca să aibă de unde să-și tragă atâta apă câtă are nevoie. Este nevoie de 300-350 mililitri de apă zilnic pentru ca rădăcinile sale să fie bine hidratate. Nu folosi îngrășăminte și nu lăsa să treacă nicio zi fără să uzi pământul din ghiveci

De asemenea, brad se stropește zilnic cu apă curată și nu uita să aerisești camera. Bradul are nevoie de aer curat.

Ai grijă și la instalația de brad pe care o folosești. Evită luminițele care se încălzesc, deoarece usucă bradul. În schimb, se pot alege leduri care nu degajă căldură și nu trebuie supraîncărcat bradul cu prea multă beteală și globuri.

Cât timp poate fi ținut în casă un brad în ghiveci

Un brad în ghiveci nu trebuie ținut în casă mai mult de 2 săptămâni. În caz contrar, șansele ca rădăcinile lui să se mai prindă în pământ sunt reduse semnificativ. Cel mai bine îl cumperi cu 2-3 zile înainte de Crăciun și îl scoți din casă după Anul Nou.

Dacă este ținut în casă o lună, bradul natural în ghiveci nu mai are nicio șansă să își revină. Un semn clar că trebuie să îl scoți din casă și să îl plantezi este căderea acelor. Nu aștepta până când se face un covor de ace în jurul bradului!

Plantarea bradului din ghiveci în grădină

Aclimatizarea este necesară atât înainte de aducerea bradului în casă, cât și înainte de scoaterea acestuia afară, pentru plantare. Ca să îi crești șansele, acomodează-l cu temperaturile scăzute de afară ținându-l 2-3 zile într-un loc răcoros (terasă, balcon, magazie etc.).

Alege locul potrivit înainte să plantezi bradul: acesta trebuie să fie luminos sau doar ușor umbrit.

Groapa trebuie să fie suficient de adâncă și de lată încât să cuprindă rădăcinile bradului (cam de două ori mai mare decât ghiveciul). Se scoate cu atenție bradul din ghiveci. În cazul în care rădăcinile bradului au crescut prin găurile de scurgere ale ghiveciului, se pot tăia cu o foarfecă.

Bradul se așază apoi în centrul gropii săpate, se acoperă spațiile rămase cu pământ și se bătătorește bine pentru a împiedica pătrunderea aerului la rădăcini.

După plantare, se pune o cană cu apă la rădăcină, dar atenție – dacă afară sunt temperaturi cu minus și pământul e înghețat, nu mai e nevoie să pui apă.