Diverse

Prejudicii descoperite la ASPA – „instituția animalelor”. Primăria Capitalei a sesizat Parchetul, directorul a demisionat

Prejudicii descoperite la ASPA – „instituția animalelor”. Primăria Capitalei a sesizat Parchetul, directorul a demisionat
aspa.ro/bucurestiul.ro

Mina Drăghici, Directorul General al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), a demisionat din funcție, s-a anunțat într-un comunicat de presă emis ieri, 02.06.2022.

Gestul vine în contextul în care mai multe controale efectuate de Curtea de Conturi și Corpul de Control al Primarului General au constatat o serie de nereguli la instituția pe care o conducea.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului București, “în urma verificărilor s-au constatat anumite abateri și prejudicii materiale care au avut loc în perioada 2018-2020:

 • 809.200 lei, provenite din achiziția a 24 de containere neutilizabile din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare;
 • 535.493 lei, sumă provenită din achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul din Mihăilești, fiind încălcate următoarele prevederi legale:
 1. Nu a fost constituită garanția de bună execuție a lucrărilor de construcții cuști metalice care fac obiectul contractului cu nr. 4704.
 2. Nu a fost efectuată recepția cuștilor rezultate în urma derulării contractului de lucrări cu nr. 4704 /14.11.2019.
 3. Nu există proces verbal de recepție a acestor cuști
 4. La construcția acestora nu au fost folosite numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral.
 • 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți private, conform raportului Curții de conturi 4706/DS.119/18.12.2020.
 • 103.305 lei, proveniți din efectuarea unor cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului ”Stop Abandon”.
 • 809.200 lei, sumă provenită din achiziționarea a două ambulanțe veterinare, fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Directorul General al ASPA, Mina Drăghici, pe parcursul celor 4 ani de activitate, s-a făcut responsabil de realizarea mai multor achiziții publice restrictive și lipsite de transparență, acceptând oferte de la diverși operatori economici care nu corespundeau cerințelor din caietul de sarcini, se menționează în comunicat.

Astfel:

 1. În urma încheierii contractului de furnizare nr. 3605/05.10.2021, cu ALPRA CONTRACTOR SRL, având ca obiect furnizarea hranei pentru câinii cazați în adăposturile ASPA, s-au încălcat următoarele prevederi legale:
 • prin procedura de negociere fără publicare a unui anunț prealabil, autoritatea contractantă a schimbat cerințele minime stabilite prin caietul de sarcini inițial elaborat.
 • nu s-a realizat transmiterea unor invitații de participare la negocieri către mai mulți operatori economici
 • prin referatul de necesitate întocmit au fost indicate doar două firme cărora să le fie transmise invitațiile de participare pentru procedura de negociere fără publicare a unui anunț prealabil.
 1. Prin încheierea contractului nr. 252/22.01.2021 cu SC ACTIV TOP CONSULTING DDD SRL, pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare au fost încălcate următoarele prevederi legale:
 • autoritatea contractantă a acceptat oferta operatorului economic SC ACTIV TOP CONSULTING DDD SRL, deși acesta nu corespundea cerințelor stabilite prin caietul de sarcini.
 • au fost încheiate contracte pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu un operator economic care nu era calificat şi autorizat în acest scop, la data încheierii contractelor, acesta nedeținînd avizele și autorizațiile necesare prestării unor astfel de servicii.
 • S.C. ACTIV TOP CONSULTING DDD S.R.L. a subcontractat serviciile, fără ca acest aspect să fie prevăzut în caietul de sarcini și în contractul semnat.

În același comunicat, potrivit Direcției de Presă, se mai precizează:

 • În urma rapoartelor emise de cele două entități, Corpul de Control si Curtea de Conturi s-a hotărât trimiterea lui Mina Drăghici în 2 comisii de cercetare disciplinară. (În ultima perioadă, pentru că directorul general Mina Drăghici a fost în concediu medical, de coordonarea ASPA s-a ocupat directorul adjunct, Georgiana Preda).
 • Parchetul a fost sesizat pentru indicii cu privire la săvârșirea unor fapte penale referitor la achizițiile făcute și Curtea de Conturi pentru verificarea legalității privind încheierea și derularea contractelor de achiziții publice. De asemenea, pentru prejudiciile materiale în valoare de aproape 500.000 euro ne vom îndrepta către organele abilitate pentru recuperarea acestora”.

Primarul Nicușor Dan a avut o singură remarcă față de acest caz: Directorul Mina Drăghici „a gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar”.