Diverse Social

Pentru prima dată, în România, a fost emis un ordin de protecție cerut de un bărbat împotriva fostului iubit

Pentru prima dată, în România, a fost emis un ordin de protecție cerut de un bărbat împotriva fostului iubit
opiniabuzau.ro

La Brașov, Tribunalul pentru Minori și Familie a admis emiterea unui ordin de protecție, cerut de un bărbat împotriva fostului iubit.

Bărbatul și-ar fi refăcut viața, dar s-ar fi trezit bătut de omul cu care s-a iubit, iar principalul  motiv al agresiunii a fost gelozia.

Prin urmare, instanța a declarat că fostul iubit l-a zgâriat cu lama unui cuțit, l-a lovit cu pumnii la nivelul capului și cu piciorul la nivelul corpului. Ulterior loviturilor primite, victima a prezentat o leziune de 15 cm în zona antebrațului stâng.

De asemenea, anchetatorii au mai aflat că acesta era sub influența alcoolului și că l-a bătut și pe actualul concubin al bărbatului.

Cauzele care au condus la declanșarea scandalului

Gelozia și alcoolul sunt cauzele potrivit cărora a pornit acest scandal între cei doi bărbați. Agresorul ar fi declarat că nu renunță la fostul iubit și că își va face dreptate.

Dată fiind situația, instanța de control judiciar a stabilit că există motive întemeiate pentru instituirea ordinului de protecție, prin care să se dispună față de agresor, mai multe interdicții și obligații prevăzute de Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie nr. 217/2003, la art.38.

Instanța a decis, de asemenea, că nu prezintă nicio relevanță dacă intimatul-agresor are o relație cu o persoană de sex feminin sau masculin, fiind cunoscut că orientarea sexuală poate presupune atracție simultană atât față de persoanele de același sex, cât și față de persoanele de sex opus, potrivit legislației specifice în vigoare, citează evz.ro.

Dintre prevederile legale pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie

În Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, la art. 3 se precizează următoarele:

“(1) În sensul prezentei legi, violenţa în familie reprezintă orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate”.

De asemenea, aceeași lege prevede că:

“(1) Ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, bazată pe prietenie, afecţiune şi întrajutorare morală şi materială a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes naţional.

(2) Prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.

(3) Statul român, prin autorităţile competente, elaborează şi implementează politici şi programe destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie, precum şi protecţiei victimelor violenţei în familie.

Protecţia şi promovarea drepturilor victimelor violenţei în familie se realizează în conformitate cu următoarele principii:

a) principiul legalităţii;

b) principiul respectării demnităţii umane;

c) principiul prevenirii săvârşirii actelor de violenţă în familie;

d) principiul celerităţii;

e) principiul parteneriatului;

f) principiul egalităţii de şanse şi de tratament”.