Actual Lifestyle

Fotbaliștii români nevăzători, performață mai bună decât a echipelor tradiționale. Au urcat în top 10 Euro 2022. VIDEO

Fotbaliștii români nevăzători, performață mai bună decât a echipelor tradiționale. Au urcat în top 10 Euro 2022. VIDEO
Facebook

Naționala de fotbal pentru nevăzători și-a îndeplinit obiectivul la Campionatul European. Tricolorii au încheiat competiția pe locul 8, ceea ce le asigură prezența la următorul EURO.

Fotbaliștii antrenați de Sorin Lăpădatu au jucat în perioada 10-17 iunie la Campionatul European care s-a desfășurat în Italia, la Pescara. Formațiile participante au fost în număr de zece, împărțite în două grupe:

GRUPA A: Italia, Franța, Turcia, Grecia, Cehia
GRUPA B: Germania, Spania, Anglia, Polonia, România.

România a încheiat grupa pe locul al patrulea, apoi a jucat în play-out-ul pentru ierarhia finală, unde a întâlnit Italia și Grecia. Naționala a fost învinsă de Italia cu 4-2 și a remizat cu Grecia, 2-2.

Când a plecat din România, naționala avea un scop bine determinat: să se claseze între primele 8 echipe, ceea ce îi va asigura prezența la următorul European fără a mai juca turneu de calificare, conform frf.ro.

România a participat pentru a treia oară la Campionatul European. Anul acesta s-a calificat în urma unui mini-turneu găzduit la Buftea, când tricolorii au terminat pe primul loc. Au înregistrat patru victorii din patru posibile: în fața Poloniei, Albaniei și Greciei (de două ori).

La EURO 2022, România a paricipat cu următorul lot: Portari / Ghizi: Vlad Tofan, Marius Corolea; Jucători: Alexandru Cucu, Cosmin Calota, Nicolae Burulea, Krisztian Kovacs, Florin Kovacs, Tiberiu Păun.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susținerea organizării acestei selecționate naționale, asociația a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Național Paralimpic Român și a Federației Române de Fotbal, structuri ce au finanțat primele acțiuni interne și internaționale.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.