Economic

Pericol mai mare decât pandemia

Prăbușirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât pandemia de coronavirus, consideră 70% dintre români – așa reiese dintr-un studiu recent realizat de Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice. De asemenea, majoritatea consideră că virusul nu va dispărea și va rămâne cu noi, ceea ce înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută se poate întoarce oricând.

Luna aceasta, majoritatea populației a reușit să își mențină nivelul de trai. Totuși, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub formă dispariției venitului disponibil și a șomajului efectiv, potențial sau în familie. Teama și deprimarea persistă la peste jumătate din populație.

55% dintre români consideră că guvernul își face treaba bine sau foarte bine. Parlamentul, însă, este apreciat doar de o treime.

Autorii studiului mai spun că nu au constatat o creștere importantă a tendinței colective spre altruism; doar 27% dintre respondenți au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă. Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 22 – 25 aprilie, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 710 persoane de peste 18 ani şi are o toleranță de eșantionare de plus – minus 3,7%