Economic

Petre Daea, invital la Evz Play: Viața m-a împins la o misiune responsabilă

Petre Daea, invital la Evz Play: Viața m-a împins la o misiune responsabilă

Într-un interviu acordat podcast-ului EVZ Play, moderat de Mirel Curea, Petre Daea, fost ministru al agriculturii, face o analiză amplă a agriculturii din România, lucrurile bune și mai puțin bune care se întâmplă și s-au întâmplat în domeniul care ar trebui să asigure siguranța alimentară a populației țării.

Petre Daea: Folosim doar 1% din apă în sistemul de irigații

Petre Daea prezintă ”filmul” privind distrugerea sistemul de irigații, o evoluție de peste 30 de ani. România a avut și parțial încă are cel mai potrivit sistem de irigare ca și concept. România are una dintre cele mai bogate rețele hidrografice care poate fi exploatată și folosim, din păcate, sub 1% din potențial. Totodată această rețea are ape dulci, ape care pot fi folosite în agricultură. În doar două perioade de guvernare s-a încercat acordarea unei atenții mai mari sistemului de irigații. Mai multe detalii găsiți în interviul acordat. la EVZ Play

Petre Daea: Terenurile sunt foarte bine lucrate, in ultima perioadă

Este foarte bine că nu a fost schimbată legea privind comercializarea terenurilor agricole spune Petre Daea. Achiziția terenurilor agricole intră sub incidența legislației, astfel există niste regului și românii au dreptul la achiziția de teren, având drept de premențiune. Astfel pământul poate fi cumpărat de români și accesul investitorilor străini este redus.

România a demonstrat că poate avea recolte importante la hectar, reușind astfel să devină țara cu cele mai mari recolte, trei ani la rând, depășind țări importante din Europa.

80% din producția de grâu este panificabil. 5,5 milioane de tone de grâu este necesarul României pentru consumul intern. România produce 11 milioane de tone anual, astfel putem fi unul dintre exportatori importanți la nivel mondial.

Vezi mai departe ce a declarat Petre Daea în dialogul cu Mirel Curea: