Social

Pilonul II de pensii a înregistrat cel mai bun an din istorie! Cum sunt afectați românii

Recalcularea pensiilor Poșta Pilonul II de pensii
sursa foto arhiva companiei

Anul 2023 a fost unul excelent pentru Pilonul II de pensii din România, conform calculelor Asociației pentru Pensii Administrate Privat. Performanța a depășit rata inflației, marcând astfel un record remarcabil.

Randamentul mediu pentru anul trecut a atins 17,94%. Asta a consolidat Pilonul II de pensii ca unul dintre cele mai eficiente sisteme de pensii private din Europa.

În prezent, peste 8 milioane de români sunt înregistrați în acest pilon. Dintre aceștia, aproximativ 4 milioane contribuie în mod regulat. Pilonul II de pensii devine astfel, după depozitele bancare, cel mai valoros activ financiar al populației.

25 de miliarde de euro în Pilonul II de pensii

În anul precedent, activele nete ale Pilonului II au ajuns la 126,7 miliarde de lei, echivalentul a 25,5 miliarde de euro. Astfel, s-a înregistrat o creștere semnificativă de 31,4% față de finele anului 2022.

Această performanță nu s-a datorat doar unor factori izolați. Performanța a fost sprijinită de revenirea prețurilor la titlurile de stat și de aprecierea cotațiilor bursiere. Valorile titlurilor de stat au revenit după o scădere semnificativă în 2022. Indicele Bursei de Valori din București a înregistrat majorări de peste 30%.

Conform dailybusiness.ro, fondurile de pensii private din Pilonul II sunt cei mai importanți investitori instituționali pe această piață.

Pilonul II a obținut un randament anual de 7,82% pe întreaga sa durată de funcționare, din 2008 până în 2023, depășind inflația anuală de 4,35%. Din comisioane, fondurile de pensii private obligatorii au realizat un câștig net de 36,9 miliarde de lei, echivalentul a 7,4 miliarde de euro.

Un alt aspect semnificativ este creșterea indicatorului Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), furnizând o perspectivă clară asupra câștigului net obținut de administratori. Diferența dintre valorile VUAN ale celor 7 fonduri subliniază importanța alegerii unui administrator performant pentru maximizarea pensiilor românilor.

Cu un istoric de 15 ani în România, indicele Valorii Unitare a Activului Net permite participanților să ia decizii informate pentru conturile lor, consolidând Pilonul II de pensii ca o opțiune pentru o pensie sigură în viitor, atrăgând totodată un interes sporit din partea celor implicați în administrarea sa, potrivit dailybusiness.