Economic

Planificarea financiară te poate salva. Cum să-ți gestionezi mai bine economiile

Planificarea financiară te poate salva. Cum să-ți gestionezi mai bine economiile
sursa foto manager.ro

Planificarea financiară te poate salva. Dacă sunteți pe drumul cel bun pentru a vă atinge obiectivele de economisire pe termen lung, este mai puțin probabil să faceți greșeli costisitoare atunci când apar turbulențe economice. Scriitorul și aviatorul francez Antoine de Saint-Exupéry a scris că un obiectiv fără un plan este doar o dorință.

Ar fi bine să țineți cont de aceste cuvinte atunci când vă gândiți la planurile dumneavoastră de viață. În special atunci când vine vorba de finanțarea acestora. Planificarea financiară ar putea părea o sarcină administrativă suplimentară descurajantă. Dar, în esență, aceasta presupune să vă asigurați că unele dintre obiectivele dumneavoastră de viață se pot realiza în realitate, în loc să rămână doar vise.

Planificarea financiară te poate salva

Pentru planificatorii financiari profesioniști, procesul începe prin înțelegerea modului în care clientul lor își vizualizează viitorul fiind trasat. Adică, visele și aspirațiile sale și când ar dori să le realizeze. Lucrurile tipice de luat în considerare includ planurile de pensionare și tipul de pensie pe care și-ar dori-o. Speră să cumpere o a doua casă, să plătească pentru educația sau nunta unui copil? Vor să călătorească sau să facă o a doua lună de miere?

Dar și alte vise și aspirații pot justifica un plan adecvat. De exemplu, dacă v-ați dorit întotdeauna să dețineți o operă de artă, un instrument muzical scump. Sau chiar să cumpărați o mașină de lux. Esențial este să stabiliți cum veți ajunge acolo și nivelul la care vă aflați acum.

Obiective pe termen lung

Planificarea financiară te poate salva. „Majoritatea oamenilor au obiective, dar acestea sunt adesea vagi. Așa că este vorba de a le transforma în ceva concret și de a crea o viziune reală. Cu cât este mai lung orizontul de timp, cu atât este mai greu pentru clienți să îl vizualizeze. Dacă cineva are 40 de ani și visul său este să se pensioneze la 55 de ani, poate vizualiza acest lucru destul de ușor. Dar când îi întrebi: Ce se va întâmpla când va ajunge la 60 sau 65 de ani?, este mult mai greu de imaginat. Pentru că este vorba de un interval de timp mult mai lung. Rolul nostru este de a săpa mai adânc și de a pune întrebări care să îi ajute să vizualizeze un obiectiv mai semnificativ.” a spus Lucy Chahil, planificator financiar la firma de investiții Charles Stanley.

Utilizarea scenariilor de tip „ce-ar fi dacă” poate contribui, de asemenea, la consolidarea aspirațiilor oamenilor. Viața este plină de schimbări. În funcție de vârsta pe care o au atunci când încep procesul de planificare financiară, oamenii s-ar putea să nu știe exact ce vor. Mai exact, când vor să își micșoreze casa sau să treacă la un loc de muncă cu jumătate de normă.

Incertitudine și turbulențe financiare

„Un alt factor important este faptul că <ce-ar fi dacă> se bazează pe ipoteze. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu inflația sau cu piețele. Așa că, posibilitatea de a încorpora aceste aspecte oferă clienților o liniște suplimentară. Asigurându-i că vor fi în regulă în diferite scenarii.” a spus Chahil.

Planificarea financiară te poate salva. Acest lucru este deosebit de relevant în perioade de incertitudine și turbulențe financiare. „Într-un interval scurt de timp, am avut pandemia, războiul din Ucraina, inflația galopantă și acum o criză a costului vieții. Toate acestea au avut un efect de impact asupra finanțelor oamenilor.”, spune Chahil.

Control asupra banilor

Cheia pentru a vă menține controlul asupra banilor dumneavoastră este să vă asigurați că nu aveți o reacție impulsivă la aceste evenimente neașteptate și perturbatoare. Ci să aveți un plan pe termen lung. „Acest lucru vă oferă încredere și liniște sufletească că finanțele dumneavoastră se află într-un loc bun chiar și în vremuri turbulente. În loc de panică, pur și simplu te întorci la planul tău și vezi ce trebuie modificat.”

„Planificarea financiară este importantă pentru că vă oferă cunoștințe și vă oferă posibilitatea de a alege. Niciodată nu este prea târziu să începi, dar cu cât o faci mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de a-ți atinge obiectivele și cu atât mai multe opțiuni vei avea. Cu planificarea financiară ca un proces consecvent și continuu, știi întotdeauna unde te afli. Poți fi încrezător că finanțele tale sunt sub control și că poți face față oricărei furtuni, știind că, indiferent de obiectivele tale în viață, le poți atinge.” a spus expertul, conform The Guardian .