Știri pe scurt

Aviz de la Comisia Europeană. Bruxelles-ul cere României raportul pentru îndeplinirea obiectivelor de eficiență energetică pentru 2020

CE Sursa foto Economica.net ETS 2
Sursa foto Economica.net

Comisia Europeană a decis vineri să trimită avize motivate Croației, Ungariei și României pentru nerespectarea obligațiilor de raportare care le revin în temeiul Regulamentului UE privind uniunea energetică și guvernanța climatică.

Executivul UE a precizat că solicită Croației să raporteze în totalitate cu privire la obiectivele sale pentru 2020 privind eficiența energetică și cota de energie din surse regenerabile, utilizând o platformă electronică dedicată.

Raportul României pentru eficiență energetică pentru 2020

De asemenea, solicită Ungariei și României să raporteze în totalitate cu privire la îndeplinirea obiectivelor lor de eficiență energetică pentru 2020.

În conformitate cu regulamentul de gestionare, statele membre trebuiau să raporteze Comisiei, până la 30 aprilie 2022, cu privire la îndeplinirea obiectivelor lor de eficiență energetică pentru 2020, astfel cum sunt stabilite în Directiva UE privind eficiența energetică. De asemenea, regulamentul de gestionare a solicitat statelor membre să raporteze, până la același termen limită, cu privire la obiectivele lor privind cota de energie regenerabilă pentru 2020 în temeiul Directivei privind energia regenerabilă.

Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere celor trei state membre în cauză în ianuarie 2023. În pofida unor progrese parțiale, acestea nu au prezentat încă raportul complet cerut de regulament. Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a remedia situația și pentru a se conforma pe deplin obligațiilor de raportare. În caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a avertizat organismul într-un comunicat, conform agerpres.ro.