Diverse

“Plimbări” pe străzile unor orașe subacvatice, adevărate bijuterii arhitectonice

“Plimbări” pe străzile unor orașe subacvatice, adevărate bijuterii arhitectonice
primevideo.com

Cutremurele, erupţiile vulcanice sau alte cataclisme/ intemperii la care omul a fost un simplu spectator neputincios, au făcut ca, de-a lungul timpului, apele să înghită oraşe întregi, o parte dintre ele adevărate bijuterii arhitectonice. Deşi se află de secole la metri buni sub luciul apei, unele dintre ele sunt şi astăzi fermecătoare.

Acele orașe pot fi vizitate și azi, pe străzile lor, temerarii putându-se „plimba”, însă îmbrăcaţi în costume de scanfandru.

  1. Lion City (China)

Lion City (Orașul Leului”), situat în lacul artificial Qiandao, este un oraș vechi subacvatic, care a avut aproximativ 290.000 locuitori, pe durata a mai bine de 1.300 de ani.

Orașul a fost intenționat inundat în scopul industrializării de către guvernul chinez în anul 1959, după ce a fost necesar un baraj hidroelectric pentru provincia Zhejiang.

FOTO onmanorama.com

În zilele noastre, acest oraș pierdut sub ape se află la o adâncime de 26 de metri, iar ruinele sale, descoperite în anul 2001, s-au conservat foarte bine. De remarcat este faptul că în secolele 7 şi 8, Lion City a fost unul dintre centrele economice şi culturale majore ale Chinei.

FOTO onmanorama.com

În prezent, orașul subacvatic este folosit în principal ca atracție turistică subacvatică de către turiști și experți în scufundări.

  1. Tonis-Heracleion (Egipt)

În lumea antică acest oraș a fost unul dintre principalele orașe ale statului.

Adesea, Thonis este menționat în istorii antice grecești, ca fiind orașul unde Heracles pentru prima dată a pășit când a sosit în Africa. Pe lângă aceasta, Thonis a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Egiptului Antic, un centru de comerț maritim internațional și locul de trai al multor popoare de diverse origini.

Pentru prima dată, oamenii s-au stabilit aici cu peste 4000 de ani în urmă.

De asemenea, un timp îndelungat orașul Thonis a fost considerat a fi capitala de comerț a Egiptului. Aici s-au amestecat diverse culturi.

În ruinele scufundate ale orașului au fost găsite arme grecești și egiptene, precum și statui atât în stil elen, precum și în stil egiptean.

Totodată, orașul a devenit un centru de fuziune religioasă unde dinastia grecească a lui Ptolemeu a devenit venerată și descrisă în artă la fel cum au fost egiptenii.

În multe aspecte, orașul se asemăna cu Veneția de astăzi: o mare parte a orașului a fost construită pe niște mici insule dintr-o zonă umedă de câmpie de pe coasta egipteană. Thonis-Heracleion era în principal un oraș marin, străbătut de căi navigabile și canale aglomerate cu nave maritime.

FOTO atlasobscura.com

Heracleion s-a scufundat din cauza cutremurelor, undeva prin secolele 7 sau 6 î.e.n. Ruinele orașului au fost reperate și descoperite tot în anul 2001 de către arheologul francez Franck Goddio. Oraşul scufundat se află pe coasta mediteraneană a Egiptului, lângă actuala localitate Aboukir.

  1. Canopus (Egipt)

De asemenea, Franck Goddio şi echipa sa au descoperit și oraşul Canopus, Egipt, care este celebru pentru magnificele ruine ale templului lui Serapis, zeul vindecător și zeu al morților la egipteni. Potrivit  unei legende, acest oraș a fost fondat de spartani, dar în secolul al 4-lea, aici, s-a aflat şi o mănăstire creştină, cu puţin timp înainte ca marea să îşi revendice drepturile asupra oraşului.

FOTO wikipedia.org

  1. Pavlopetri (Grecia)

Pavlopetri, un oraş portuar din Epoca Bronzului, se află la aproximativ 4 metri adâncime, în extremitatea sud-estică a Peloponesului.

Orașul este o construcţie destul de modernă, cu străzi bine definite, clădiri şi morminte din perioada miceniană.

FOTO youtube.com

Se pare că Pavlopetri a fost abandonat în sec. al 8-lea î.e.n, din cauza mării, care a avansat treptat şi a început să înghită părţi bune ale oraşului.

 5. Yonaguni-jima (Japonia)

Ruinele oraşului Yonaguni au fost descoperite în anul 1985, de un scufundător. Acestea se află în arhipelagul japonez Ryukyu și cu toate că au trecut aproape trei decenii de la descoperirea sa, cercetătorii nu au reuşit încă să se pună de acord cu privire la originea acestui oraş submarin.

Între ruine se distinge o construcţie piramidală care are o lungime de 75 metri şi o înălţime de 25 metri şi seamănă izbitor cu ziguratele babiloniene.

FOTO mysterioustrip.com

  1. Port-Royal (Jamaica)

Orașul Port Royal, sediu al guvernoratului britanic din Jamaica şi principalul port al insulei în secolul al XVII-lea, a cunoscut o perioadă înfloritoare în epoca piraţilor şi corsarilor.

Fiind un centru de comerț și piraterie, locuitorii orașului foarte rapid au devenit extrem de bogați. Bogățiile acumulate într-un mod necinstit au contribuit la formarea unui mod de viață unde predomină alcoolismul, curvia și corupția, fapt care la rândul său a creat reputația proastă a orașului. Controlul de stat nu era prea des, de aceea noii locuitori își construiau casele pe orice bucată de teren pe care o găseau. Aici nu prea existau drumuri și clădiri, de aceea, când în anul 1962 a avut loc un cutremur, aproape întregul oraș a fost distrus.

Un puternic cutremur care s-a produs pe data de 7 iunie 1692 a dus la scufundarea a două treimi din oraş, iar de atunci mulţi scafandri s-au aventurat în adâncuri pentru a căuta comorile piraţilor.

FOTO worldheritagesites.com

Astăzi orașul este puțin mai mare decât un sat pescăresc, însă sub apă încă se mai găsesc ruinele a zeci de clădiri vechi. Localnicii visează să transforme acest loc într-un centru turistic de nivel mondial, însă fără sprijinului din partea statului acest scop nu poate fi ușor atins.

  1. Baiae (Italia)

Oraşul Baiae a fost o bogată staţiune balneară a Romei Antice, iar astăzi este în mare parte sub ape din cauza cutremurelor succesive, care în timp au provocat numeroase alunecări de teren.

Cei care se scufundă în Golful Napoli pot admira multe vestigii arheologice, cum ar fi statui care datează din sec. I î.e..n, mozaicuri sau diverse obiecte care au aparţinut locuitorilor oraşului.

FOTO cunoastelumea.ro

  1. Atlit-Yam (Israel)

Oraşul Atlit Yam, care datează din anii 6.900-6.300 î.Ch., se află la o adâncime de 8 metri şi se întinde pe o suprafaţă de 20 km pătraţi.

Locuit timp de şapte secole, se pare că oraşul ar fi fost scufundat în urma unui tsunami declanşat de o erupţie a vulcanului Etna.