Actual Social

Herculane în 2022: „Cea mai frumoasă stațiune din Europa e o ruină”. Foto

Herculane în 2022: „Cea mai frumoasă stațiune din Europa e o ruină”. Foto

Ceea ce împăratul Franz Joseph numea cea mai frumoasă stațiune din Europa a ajuns, de câțiva ani, o ruină. Nimic din prezent mai amintește de frumusețea de odinioară.

Dezastrul de la Herculane a fost surprins de cunoscutul realizator tv Dan Negru într-o filmare pe care a postat-o pe pagina lui de socializare. Înregistrarea a fost făcută sâmbătă, 15 iulie, și arată cum a ajuns stațiunea în anul 2022.

„E o „performanță” să distrugi ce au construit două imperii, (imperiul Roman și cel Austro-Ungar) în două mii de ani. Noi am facut-o praf în câțiva ani. E praf, e cu accesul interzis. Totul e ruină. Franz Joseph împăratul (împărat al Austriei care a deținut mai multe titluri între 1848 și 1916 n.r.) spunea că e cea mai frumoasă stațiune din Europa. Și cântă un nene a jale pe aici pe undeva. Gol, totul”, a comentat Dan Negru în timp ce filma ruinele din jur.

Reacțiile dure ale internauților

Postarea a strâns zeci de mii de aprecieri și mii de comentarii, care mai de care pline de revoltă, tristețe și dezamăgire.

„Trist, rușinos, revoltător! Când mergi prin lume, și vezi câtă grijă au alții de clădiri, locuri și monumente, iar la noi se distruge totul, tot mai tare te enervezi, ești cuprins de dezamăgire și lehamite.”

„Au distrus tot din țara această frumoasă s-a ales praful, numai avem nimic! Este o construcție cu o istorie foarte importantă, dar…cine să știe lucrul acesta când noi avem politicieni care nu știu să scrie sau să citească! Este de plâns că sunt multe case de poeți, scriitori și mulți oameni importanți care sunt lăsate în paragină! Mă întreb ce primar are orașul Herculane de lasă o așa clădire importantă să se dărâme!”

„Parcă suntem dușmanii noștri, lăsăm în ruină tot ce am moștenit”

„Alții știu să pună în valoare orice piatră și să îi facă și istorie și noi, avem istorie, și parcă suntem dușmanii noștri, lăsăm în ruină tot ce am moștenit! Trist!”

„Un ținut unde amprenta vremurilor apuse se vede și azi în arhitectura clădirilor părăsite, un spațiu în care nerușinarea celor care fac ca să arate așa, depășește orice limite geografice și de bun simt. Unde firme ce și-au luat angajamentul și banii, au plecat de mult, lăsând în urmă doar pancarte, cu amintiri ale vechilor șantiere, care poate nici nu au existat. Rămâne doar să credem că cineva va face să strălucească cândva.”

„Păcat de această stațiune, chiar nu se găsesc bani pentru a restaura clădirile, alții ne-au lăsat gata, iar noi am reuşit să le distrugem, ca de astfel tot ce este bun!”

„Când a ars Catedrala Notre-Dame din Paris, a contribuit și România la reparații, în schimb clădirile noastre istorice sunt uitate de români.”

„Te doare sufletul când treci prin Herculane”

„Trist! Ar trebui jurnaliștii să meargă constant, până la agasare și să întrebe autoritățile ce plan de reabilitare, ce planuri de viitor au cu aceste stațiuni turistice lăsate în paragină!!! Poate li se face rușine, sau se plictisesc, sau se satură dacă îi tot vizitați pentru interviuri și tras la răspundere. Sunt lăsăți în voia lor, nimeni nu îi controlează!!! Din cauza delăsării țara noastră pierde permanent bani.”

„În fiecare an faceți această filmare, în fiecare an se degradează din ce în ce mai mult, nu știu, chiar nu se găsește nimeni să reabiliteze această clădire, chiar nu ne pasă, bine, guvernul ciupește acum din accize și alte taxe, deci interesul este minim spre deloc.”

„Atât de dureros de revoltător, o pierdere care nu se va mai putea recupera vreodată! Trist este, că noi cu toții am acceptat ani la rând ceea ce s-a petrecut chiar sub ochii noștri! Acesta este rezultatul!”

„Te doare sufletul când treci prin Herculane. Nu suntem în stare să menținem, ce au construit alții. Din contra. Distrugem tot. Foarte trist.”