International

POLITICO: China trimite în secret Rusiei suficiente echipamente pentru a dota o armată

libertatea.ro
sursa foto libertatea.ro

Livrările de echipamente cu capacitate militară expun o lacună de mărimea Chinei în sancțiunile occidentale.
Fotografiile postate pe site-ul web al companiei chineze arată un bărbat înalt, caucazian, cu o tunsoare și un nas turtit, care inspectează veste antiglonț la fabrica sa.

„În această primăvară, unul dintre clienții noștri au venit la compania noastră pentru a confirma stilul și cantitatea de veste antiglonț și a testat cu atenție calitatea vestelor noastre”, a raportat cu mândrie pe site-ul său web în martie Shanghai H Win, un producător de echipamente de protecție militară. Clientul „a confirmat imediat în mod direct cantitatea comandată de veste antiglonț și intenția de cumpărare ulterioară”.

Identitatea clientului zâmbitor nu este clară, dar există șanse mari ca acesta să fi fost rus: Potrivit documentelor vamale obținute de POLITICO, cumpărătorii ruși au declarat comenzi pentru sute de mii de veste antiglonț și căști fabricate de Shanghai H Win – articolele enumerate în documente se potrivesc cu cele din catalogul online al companiei.

Dovezile de acest gen arată că China, în ciuda apelurilor la pace ale Beijingului, se împinge până la linia roșie, livrând Rusiei suficiente echipamente neletale, dar utile din punct de vedere militar, pentru a avea un impact material asupra războiului pe care președintele Vladimir Putin îl poartă de 17 luni în Ucraina.

Drone în valoare de peste 100 de milioane de dolari

Echipamentul de protecție ar fi suficient pentru a dota mulți dintre oamenii mobilizați de Rusia. Apoi, există drone care pot fi folosite pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a lansa grenade și lunete optice termice pentru a ținti inamicul pe timp de noapte. Aceste transporturi indică o breșă de mărimea Chinei în încercările Occidentului de a pune piedici mașinii de război a lui Putin. Vânzarea așa-numitei tehnologii cu dublă utilizare, care poate avea atât utilizări civile, cât și militare, lasă o negare suficientă pentru autoritățile occidentale care caută motive pentru a nu se confrunta cu o putere economică uriașă precum Beijingul.

Puterea de război a exporturilor de produse cu dublă utilizare ale Chinei către Rusia este confirmată de datele vamale. Și, în timp ce Ucraina este și ea un client al Chinei, importurile sale de majoritatea echipamentelor menționate în acest articol au scăzut brusc, după cum arată cifrele.

Rusia a importat drone din China în valoare de peste 100 de milioane de dolari până acum în acest an – de 30 de ori mai mult decât Ucraina. Iar exporturile chinezești de ceramică, o componentă utilizată în veste antiglonț, au crescut cu 69% către Rusia, ajungând la peste 225 de milioane de dolari, în timp ce au scăzut cu 61% către Ucraina, ajungând la doar 5 milioane de dolari, arată datele vamale chineze și ucrainene.

„Ceea ce este foarte clar este că China, cu toate afirmațiile sale că este un actor neutru, susține de fapt pozițiile Rusiei în acest război”, a declarat Helena Legarda, analist principal specializat în politica de apărare și externă a Chinei la Mercator Institute for China Studies, un think tank din Berlin.

În cazul în care China ar depăși linia roșie și ar vinde arme sau echipamente militare Rusiei, Legarda a spus că se așteaptă ca UE să aplice sancțiuni secundare care să vizeze cei care facilitează războiul de agresiune al lui Putin. Dar, a adăugat ea, este puțin probabil ca echipamente precum vestele antiglonț, imaginile termice și chiar dronele comerciale care pot fi folosite în operațiuni ofensive în prima linie să declanșeze un răspuns.

„Apoi, există această situație în care ne aflăm în acest moment – toate aceste componente sau echipamente cu dublă utilizare și cum le tratezi”, a explicat Legarda. „Nu m-aș aștepta ca UE să poată fi de acord cu sancțiuni în acest sens”.

Client dispărut

Shanghai H Win, ca și alte companii chineze care produc echipamente cu dublă utilizare, s-a bucurat de o creștere a afacerilor de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. „Din cauza războiului, o mulțime de societăți comerciale ne caută și ne întreabă: „Faceți acest tip de veste?”. Am primit o mulțime de solicitări”, a declarat un reprezentant de vânzări la telefon pentru POLITICO.

La început, reprezentantul a spus că Shanghai H Win nu avea voie să exporte direct în Rusia decât dacă armata chineză emite un certificat și dacă poate furniza documente justificative despre clientul final.

Cu toate acestea, când a fost întrebat cine este bărbatul din imagini și de unde provine, reprezentantul a negat că acesta ar fi fost măcar un client – chiar dacă pe site-ul web scria acest lucru. „El este clientul clientului nostru. Nu-l putem întreba direct: „De unde ești?” Dar cred că poate este din Europa – poate din Ucraina, poate din Polonia, poate chiar din Rusia. Nu sunt sigur.”

La scurt timp după apel, Shanghai H Win a retras de pe site-ul său postarea în care apărea clientul misterios.

Cine sunt cumpărătorii?

Așadar, cine sunt mai exact acești clienți? Dovezile privind afacerile – importatorii, furnizorii și descrierile produselor – pot fi găsite într-un registru de declarații de conformitate de către oricine are acces la internetul rusesc și este familiarizat cu clasificările vamale internaționale.

Într-un reportaj anterior, POLITICO a căutat în aceste declarații și a găsit dovezi că gloanțe de lunetist fabricate în Statele Unite ajungeau în Rusia, unde erau disponibile gratuit pe piața neagră.

Aceste declarații permit cumpărătorului final să certifice autenticitatea produselor și, de fapt, permit importul de bunuri fără acordul expres al producătorului. În cazul în care mărfurile sunt comercializate prin intermediul unui intermediar, este posibil ca producătorul să nu știe nici măcar că mărfurile sale ajung în Rusia. Cu toate acestea, registrul poate fi căutat, astfel încât este încă ușor de găsit cumpărătorii finali ai kitului chinezesc.

Unul dintre aceștia este Silva, o companie cu sediul în îndepărtata regiune siberiană estică Buryatia. Aceasta a depus declarații în luna ianuarie a acestui an, detaliind comenzi pentru 100.000 de veste antiglonț și 100.000 de căști de protecție. Producătorul? Shanghai H Win.