International

Polițiștii francezi, anchetații după ce au fost împușcați doi tineri în seara alegerilor, în centrul Parisului

paris

Un grav incident a avut loc în centrul capitalei, la finalul alegerilor prezidențiale care l-au declarat câștigător pe Emmanuel Macron. Doi tineri au fost împușcați mortal. Au fost deschise două anchete, una vizându-i pe polițiștii.

Polițiștii francezi, anchetații după ce au fost împușcați doi tineri în seara alegerilor, în centrul Parisului

Un grav incident a avut loc în centrul capitalei, la finalul alegerilor prezidențiale care l-au declarat câștigător pe Emmanuel Macron. Doi tineri au fost împușcați mortal. Au fost deschise două anchete, una vizându-i pe polițiștii.

Două persoane aflate într-o mașină parcată pe contrasens au fost împușcate mortal de polițiști, așa cum am anunțat duminică seara, când Macron a câștigat un nou mandat de președinte al Franței. Presa franceză a publicat acum amănunte despre gravul incident petrecut în centrul Parisului.

Polițiștii au deschis focul asupra unei maşini, ucigând două persoane şi rănind alta, au anunţat radioul France Info şi ziarul Le Figaro, citate luni de Reuters.

Poliţiştii au​ observat iniţial maşina conducând pe partea greşită a drumului şi au încercat să o verifice. În momentul în care poliţiştii au vrut să îl percheziţioneze, şoferul s-a îndreptat spre ei cu viteză. Astfel, unul dintre cei cinci polițiști din patrulă a tras imediat, potrivit unor surse ale Poliției, relatează și Paris Match.

”O maşină era parcată pe contrasens de-a lungul pieţei Vert-Galant de pe Pont-Neuf. Poliţiştii s-au apropiat să percheziţioneze persoanele prezente din vehicul, cu armele automate îndreptate spre el. Şoferul s-a repezit spre organele de poliţie cu viteză maximă. Poliţia a tras imediat”, a declarat pentru Le Figaro un martor audiat de poliţie.

Inspecţia Generală a Poliţiei Naţionale (IGPN) franceze cercetează incidentul. Deja polițistul, care a tras și a ucis duminică seara doi ocupanți ai unui autoturism suspectat că ar fi forțat un control, a fost audiat de IGPN și au fost deschise două anchete, potrivit unei surse judiciare, citată de Paris Match.

AFP a scris că, potrivit raportului de intervenție a poliției, cu puțin înainte de miezul nopții, patrula s-a îndreptat către o mașină parcată în direcția greșită, cu luminile de avarie aprinse. În timp ce polițiștii s-au apropiat de partea din față a mașinii, aceasta a pornit și „s-a repezit spre unul dintre ei care s-a îndepărtat pentru a o evita”, potrivit acestui raport.

Singurul polițist înarmat cu o pușcă de asalt a deschis apoi focul asupra vehiculului. Potrivit primelor elemente ale anchetei, s-au tras o duzină de cartușe. Șoferul în vârstă de 25 de ani, găsit inert la volan, și pasagerul său din față, de 31 de ani, descoperit întins pe pământ în dreapta mașinii, au murit pe loc în ciuda îngrijirilor acordate de serviciile de urgență. „Un bărbat de 42 de ani, pasager din spate al vehiculului, a fost rănit fără a fi în pericol de moarte”, a comunicat Parchetul din Paris. El este necunoscut poliției, potrivit unei surse din poliție.

A tras polițistul în legitimă apărare?

Primele elemente adunate de anchetatori au făcut posibilă excluderea rapidă a pistei teroriste.

Parchetul din Paris a deschis două anchete. Prima pentru „tentativă de omor cu intenție asupra unei persoane care deține autoritate publică” se referă la împrejurările unui eventual refuz a persoanelor împușcate de a se conforma, și a fost încredințată secției 1 poliție judiciară.

A doua anchetă a fost deschisă și încredințată IGPN, a precizat procuratura. Deja polițiștii au fost audiați, iar cel care a tras urmează să mai dea explicații.

În special, ancheta va trebui să stabilească dacă polițistul a acționat în legitimă apărare. Potrivit relatării poliției, un taximetrist, care spune că a fost martor la toată scena, „a confirmat autoapărarea menționată de oficiali”.

„Au fost solicitate și investigații tehnice și științifice pentru a scoate la lumină împrejurările în care au avut loc împușcăturile care au dus la decesul și rănirea ocupanților vehiculului”, a precizat procuratura.

Motivele controlului poliției nu fuseseră încă stabilite luni la prânz și nici motivul prezenței mașinii pe Quai des Orfèvres.

Cei doi bărbați decedați sunt cunoscuți cu probleme, printre altele pentru narcotice”, potrivit unei surse din anchetă.