Social

Poluarea din România cauzează 30.000 de decese anual. Cetățenii pot cere despăgubiri

poluarea aerului, sursa foto dcnews
sursa foto: arhiva companiei

Nicu Ștefănuță, europarlamentar, aduce în atenție finalizarea negocierilor dintre Parlament și Consiliu, rezultând într-un nou acord ce aduce îmbunătățiri notabile și drepturi extinse pentru cetățeni. Acordul se axează pe crearea unui mediu mai curat, cu accent pe prevenirea afecțiunilor pulmonare severe cauzate de poluarea aerului.

Un studiu recent arată că 43% din decesele provocate de cancerul pulmonar sunt legate de poluare. România se situează pe locul 8 în UE în ceea ce privește decesele generate de poluare. Poluarea cauzează anual  aproximativ 30.000 de decese.

O noutate semnificativă este acordată locuitorilor din zonele extrem de poluate. Aceștia vor avea posibilitatea de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății. Aceasta reprezintă un acces inedit la justiție în această problemă, întrucât autoritățile publice au prezentat anterior lipsă de acțiune în acest sens.

,,Este o victorie pentru cetățeni. M-am luptat pentru aceste noi drepturi care nu existau în legislația actuală. Cetățenii vor putea să ceară despăgubire în instanță autorităților locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului”, spus  Nicu Ștefănuță, conform observatornews.ro.